Суша, инфлация, високи лихви: перфектна буря за зехтина

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Секторът на производство на зехтин трябва да претърпи “дълбока трансформация”, докато се бори с един от най-предизвикателните моменти в своята история. Това посочва пред Си Ен Би Си Мигел Анхел Гусман, главен търговски директор на испанската компания “Деолео” (Deoleo), която е най-големият производител на зехтин в света, предаде БТА.

Перфектната буря от изменението на климата, скока на цените, високите лихвени проценти и устойчива инфлация взе своите жертви във веригата на стойността на зехтина през последните месеци.

Две последователни години на горещини и суша в Испания ограничиха реколтите от маслини, а кулминацията бе безпрецедентно покачване на цените.

Повече от 40 процента от световното производство на зехтин идват от Испания, което я прави световен “ориентир” за цените.

“Изправени сме пред един от най-трудните моменти в историята на сектора”, смята Гусман.

“Силната инфлация, заедно с високите лихвени проценти и неблагоприятните прогнози за реколтата от зехтин (по отношение на количеството и качеството поради засушаване) доведе до значително увеличение на цените”, обясни той.

Цените на зехтина екстра върджин в испанската южната област Андалусия достигнаха рекордни стойности – 9,2 евро (9,84 долара) за килограм през януари. Те се търгуваха около 7,8 евро към 19 април, според бенчмарк индекса на Mintec.

Цените на зехтина се охладиха отчасти поради скока в прогнозите за производство и благоприятните дъждове през март и април.

Според “Деолео” настоящата ситуация е циклична и се очаква връщане към “по-разумна ценова ситуация”, когато бъдещите добиви се върнат към обичайното.

И все пак, докато неотдавнашният дъжд в Испания беше “несъмнено положителна новина”, компанията използва предпазлив тон по отношение на перспективите за цените на зехтина.

Все още има месеци, преди да разберем възможните обеми на реколта 2024/2025 г. и дотогава цените ще продължат да бъдат нестабилни, каза още Гусман.

Запитан какво може да се направи, за да се защитят по-добре маслиновите дървета от климатичните условия, Гусман отговори: “Секторът трябва да поеме юздите и всички участници, които са част от него, трябва да се трансформират, ако искаме да намалим нестабилността на цените и да увеличим предвидимостта”.

По-голямата част от световното предлагане на зехтин идва от Средиземноморието, като южноевропейските страни като Испания, Италия и Гърция са сред водещите световни производители на ценния продукт.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар