Събев: Бъдещето на България при превоза на пътници и товари е на релси – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Събев: Бъдещето на България при превоза на пътници и товари е на релси

Стоп кадър, бТВ

Необходима е сериозна държавна политика и инвестиции в образованието на морските кадри. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев на среща с представители на морската индустрия в Народното събрание.

Участниците в разговора посочиха „че се наблюдава слаб интерес към определени изключително важни специалности в морския транспорт“. Затова ще бъде използван капацитетът на пенсионирани капитани и професионалисти, които могат да допринесат със своя опит и знания.

„Всички присъстващи днес се стремим морската ни индустрия да е във възход. Тя може да носи голяма добавена стойност, затова всичко, което правим, ще бъде в полза на обществения интерес”, добави министър Събев. Той увери, че в тази посока ще бъдат всички действия на новия екип на министерството. Според него за първи път има добра симбиоза на представители на морския бизнес и изпълнителната власт.

„Бъдещето на България при превоза на пътници и товари е на релси, но това включва комплексното разглеждане на транспортната система, без да вадим от това уравнение морската, речната и въздушната индустрия, в които има много потенциал”, заяви Събев по време на разговора.

Представителите на морския бранш представиха пред министъра проблемните теми за тях: инвестиции във висшето военноморско образование, недостигът на кандидати в определени специалности като корабни инженери и други.Бяха поставени въпросите за липсата на добра довеждаща инфраструктура до пристанищата, силната конкуренция от страна на съседните държави, слаба комуникация със структурите от системата на Министерството на транспорта и съобщенията, повишаване нивото на сътрудничество между частните и държавни структури, преместването на ИАМА във Варна с акцент, че това не е добра идея и т.н.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар