Съветът на ЕС прие регламента за извънредни мерки за електроенергията

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът на ЕС прие на писмена процедура регламента за извънредна интервенция във връзка с високите енергийни цени, съобщи БНР.

В него се залага общо намаление на бруто потребление на ток от 10 на сто и задължителна редукция с 5 на сто по време на пиковите часове.Предвижда се също въвеждане на таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в т.ч. и посредниците, които използват т.нар. „инфрамаргинални“ технологии като възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.


Страните членки постигнаха съгласие за въвеждане на временна солидарна вноска от печалбите на дружествата, преработващи суров петрол, природен газ, въглища и рафинериите. Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на домакинствата и фирмите за смекчаване на последствията от високите цени на тока на дребно.

Мерките ще влязат в сила от 1 декември т. г. и ще важат до края на следващата, а ограниченията в потреблението – до края на март.

Регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС скоро и ще влезе в сила на следващия ден.

Предупреждения за 3-часов режим на тока във Великобритания

Във Великобритания от Националното електрозахранване предупредиха, че шансовете за недостиг на газ през зимата се увеличават и е възможно на места да бъде въведен режим на тока.

Тричасов режим на тока може да постигне британските домакинства през зимата, ако Владимир Путин прекъсне руските доставки на газ, предупредиха от Националното електрозахранване.

Ако се стигне до тази мярка, потребителите в някои части на страната ще бъдат предупреждавани един ден предварително. Ако се стнигне до спиране на тока, това ще става, когато има най-голямо потребление – рано сурин или по-вероятно във вечерните часове между 16 до 21 часа.

С режима се цели да се намали консумацията на електричество с 5%. Спешният план трябва да бъде одобрен от крал Чарлз III по препоръка на министъра на икономиката.

От компанията обаче уточняват, че сценарят с режима на тока е малко вероятен и до него може да се стигне само при голяма ескалация на енеригйната криза. Британските медии припомниха незабавно, че по време на кампанията за премиер на страната Лиз Тръс обеща, че няма да има режим на тока.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар