Съветът по киберсигурност на Румъния решава дали да забрани ТикТок на държавните служители

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румънският министър на дигитализацията Себастиан Бурдужа заяви в интервю за телевизия Диджи 24, че следващата седмица, когато ще се събере съветът за киберсигурност, ще бъде решено дали приложението ТикТок да бъде забранено на правителствените електронни устройства.

Редица страни вече взеха такова решение. Все пак министърът уточни, че румънците ще могат да продължат да използват ТикТок на личните си телефони.“Следващата сряда се събира този съвет за киберсигурност. Той се събира периодично, свиква се от президентството. Събрахме данни от институциите в сферата на киберсигурността и ще представим заключенията на нашето министерство. Ще го научите от сряда нататък”, заяви Бурдужа.


Той подчерта, че става дума само за забрана, отнасяща се за служебните устройства, а румънците ще могат да използват приложението и в бъдеще на личните си телефони.

“Не мисля, че може да се постави въпросът за забрана на нивото на редовия гражданин за инсталиране на дадено приложение. Като либерал имам алергия към думата “забранявам”(…) Това обаче не означава, че няма да осъществим процес на информиране на румънците по отношение на евентуални рискове, на които се излагат. Ще видим как ще се развият нещата”, посочи министърът.

“На служебните устройства има информации, които се отнасят до румънската държава, това е допълнителен аргумент за забрана на подобно приложение, но ще видим следващата седмица”, отбеляза Бурдужа.

Министърът каза, че той също има профил в ТикТок, но той е управляван от неговия екип за комуникации.

“Имам и профил в ТикТок, но не се управлява от служебно устройство. Един член на моя екип се занимава с този профил от собственото си устройство”, обясни румънският министър.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар