Съвет на специалист: Яжте и пийте на воля

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Покрай празниците пада голямо ядене и пиене на алкохол. Оказва се обаче, че не това създава проблеми на нашето здраве, а стресът. Именно по тази причина на Коледа в “Пирогов” регистрираха рекорден брой на приетите със сърдечен удар.

“Стресът причинява сърдечно-съдови заболявания. Те повече ни пречат отколкото това, което ядем и пием. Как ще ни се отрази една обилна новогодишна трапеза зависи от настроението ни. Любовта към хората около нас е най-мощният фактор срещу стреса”, коментира кардиологът д-р Сотир Марчев пред Нова тв.

Според статистиките инфарктите са с 10% повече през зимата. Затова експертите съветват да хапваме, да пийваме и да се веселим на спокойствие.

А ето и как да се предпазим от грипа.

“Появи се грип, който смени миналогодишните – H3N2, наричан още “Хонконг”. В момента няма повишена честота на усложнения в сравнение с миналите години. Този щам, който разболява света, старите противовирусни препарати като Римантадинът не действат. Върху новия грипен вирус действат Санамивир и Оселтамивир”, обясни кардиологът д-р Сотир Марчев.

Съветите на лекаря:

“Не използвайте хомеопатични лекарства за лечение срещу грип. Един антибиотик, колкото и да е силен, не действа срещу грипа. Не се ваксинирайте срещу грип, тъй като сега вече е късно да го направите. Добре е хората да познават тялото си – колко етажа могат да изкачат без да се задъхват. Студеният вятър говори за наличие на Исхемична болест на сърцето. Ако сте хронично болен, трябва да ходите два пъти годишно на лекар – това става при смяната на сезоните, когато сменяте летни със зимни дрехи и обратното”, посъветва кардиологът д-р Сотир Марчев. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар