Съдии и прокурори обявиха за противоконституционни законовите промени за съдебната власт

Съдии и прокурори обявиха за противоконституционни законовите промени за съдебната власт

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съдии и прокурори отправиха остри критики към промените в Конституцията и предложения нов Закон за съдебната власт. Двете професионални асоциации смятат, че измененията са противоконституционни и ще имат тежки обществени последици.

От Асоциацията на прокурорите настояват общественото обсъждане на Закона за съдебната власт да бъде удължено.

Не бяха чути съсловните организации при подготвянето на проекта за ЗСВ, заявиха представители на Асоциация на прокурорите в България (АПБ), Камарата на следователите, Българската съдийска асоциация и Сдружението на администрацията на органите на съдебната власт. 

Според Владимир Николов от АПБ проектът на ЗСВ, който трябва да разпише промените в Конституцията, страда от съществени пороци, базира се на грешна идея и дискриминира отделни магистратски съсловия. По думите му прокуратурата се натиква в ъгъла като инструмент за борбата с престъпността. Това е имитация, а не съдебна реформа, всички установени негативи ще бъдат задълбочени, каза Николов, цитиран от БТА.

Той коментира, че промените в Закона за съдебната власт трябва да се направят с професионализъм, с чуване на всички заинтересовани страни, а не чрез диктат и неглижиране това, което професионалистите казват.

Десислава Петрова от Асоциацията на прокурорите заяви, че от години в България текат процеси, чиято единствена цел е да се подчини прокуратурата. Според нея цифрите от работата на прокуратурата говорят, но на тяхно място се правят внушения, че прокуратурата е слаба, неработеща и корумпирана. Според нея с промените в Конституцията прокуратурата само формално е оставена в рамките на съдебната власт.

Преслава Петкова от Камарата на следователите посочи, че в проекта на нов ЗСВ прозира бързина и липса на качество, а в някои разпоредби липсва логика. Тя добави, че трябва да се изчака Конституционният съд, който да се произнесе по промените в основния закон и след това да се гласува ЗСВ.

Съдия Пенка Велинова от Българската съдийска асоциация коментира, че реформи се правят, защото се цели нещо друго, по думите ѝ никога целта не е било да се постигне реален резултат в борбата с корупцията. Според нея трябва да се анализира съдебната практика, за да се видят къде да се проблемите и да се решат. Велинова посочи, че асоциацията е против статутът на новосъздадения с промените в Конституцията Прокурорски съвет и промените, с които се орязват правомощия на главния прокурор.

Съсловните организации на прокурори и следователи посочиха, че промените в Конституцията и Закона за съдебната власт ще доведат до зависима прокуратура, чиято идея е да обслужва моментните политически настроения и силните на деня. Представителните организации поискаха да продължи общественото обсъждане на проекта на ЗСВ.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар