Съдия Ченалова потвърди: Бойко щял да прави на колбас бившия шеф на ДФЗ Светослав Симеонов (ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Свидетел и потърпевш от т. нар. „канибалски скандал” е бившият шеф на ДФЗ Светослав Симеонов, когото Бойко Борисов заплашил, че ще го прави на колбас. Това твърди във видеоинтервю за БРРД бившата съдийка Румяна Ченалова.

Симеонов се е явил на разпит пред нея през 2010 г., за да оттегли показанията си за подкуп обещан от бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков свидетелят е бил заплашен от бившия премиер Бойко Борисов с думите: “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”.

Рашков не разкри неговата самоличност, но опирайки се на косвени данни Свободна Европа посочи, че най-вероятно става дума за Светослав Симеонов. Сега това се потвърждава и от Румяна Ченалова, пред която Симеонов е променил първоначалните си показания за подкупа.

“Свидетелят беше атипично разтревожен. Той беше блед, променяше цвета си през цялото време. Аз мисля, че той изпитваше ужас” – спомни си Ченалова.  “След разпита аз бях толкова развълнувана в отрицателен смисъл, толкова ядосана, възмутена от това, което видях и чух, че запазих протокола от този разпит, колкото и невероятно да звучи и го имам от 2010 г.”, сочи bird.bg

Оттеглените показания на Симеонов са брънка от сложна верига събития, които държавното обвинение изследва по досъдебно производство за злоупотреба с европейски средства и подкуп. В този казус се вписва и “канибалската” заплаха срещу  свидетел от страна на бившия премиер-министър.

Сигналът за злоупотребата с европейски пари е подаден в прокуратурата още през 2009 г. Става дума за злоупотреби с дружества участвали в търгове за храни за бедни. Прокуратурата започва проверка, по която е разпитан и Светослав Симеонов. Той разказва пред разследващите, че за да подпише връщането на ДДС на фирмите “В.Д.В. 007” и “Мелком”, Мирослав Найденов му е обещал подкуп от 200 000 лв. Но впоследствие Симеонов оттегля показанията си пред съдия Ченалова.

Ченалова представи копие от протокола, от който става ясно, че първоначално наблюдаващ прокурор по случая е бил Красимир Тренчев от СГП, който се ползва с репутацията на съвестен и почтен магистрат. Според източници, близки до разследването, Тренчев е направил всичко възможно да се премести в Специализираната прокуратура, защото работата му по въпросното досъдебно производство се превърнала в източник на негативи за него.

След като Симеонов оттегля показанията си, делото потъва в забвение, но е възобновено след падането от власт на Бойко Борисов през февруари 2013 г. Скоро след това в края на март 2013 г. специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП обвинява Мирослав Найденов в корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение.

Оказва се, че това е същото досъдебно производство, започнало още през 2009 г., което четири години е било водено срещу неизвестен извършител.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар