Съдът вече се е произнасял: Огласяването на СРС нарушава закона

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През миналата година на три инстанции приключи делото, заведено от лекаря от Горна Оряховица Михаил Милатович, който осъди прокуратурата да му плати 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Причината е, че той бе набеден публично за убиец на новородено, включително чрез публично оповестяване на информация от специални разузнавателни средства с разрешението на наблюдаващия прокурор. Става дума за случая от 2010 г., “известен като “бебето от фризера“, пише Медиапул.

Набеждаването на Милатович и негови колеги се случи и чрез “законно” четене от парламентарната трибуна на материали от специални разузнавателни средства. Представлението бе изнесено от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

В Наказателния кодекс има достатъчно ясен текст, че всеки, който използва данни от подслушване извън целите на наказателното производство или за защита на националната сигурност, върши престъпление. Сега изглежда, че прокуратурата върши същото, но спрямо президента Румен Радев и шефа на военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков.

Прокуратурата вече е осъждана

При случая с бебето във фризера заместник-окръжният прокурор на Велико Търново е разговарял с Цветан Цветанов и поискал от министъра да бъде премахнато нивото на класификация с гриф “поверително” на информацията, събрана със СРС. Тогава грифът се поставяше от министъра, но след множеството скандали със СРС това право му бе отнето.

След премахването на грифа прокурорът на свой ред бе разрешил на Цветанов да оповести информацията.

Мотивите на прокурора, които съдът цитира, са: “да бъде запозната българската общественост с част от доказателствата по разследването, имайки предвид нагнетяването на негативни настроения срещу дейността на МВР и на Прокуратурата на Република България…“

Проблемът е, че това се оказва незаконно и прокуратурата би трябвало вече да го знае.

“Гражданският съд няма право и задължение да преценява, доколко използването им и публичното им разгласяване е в съответствие с разпоредбата на чл.32 от Закона за Специалните разузнавателни средства, но публичното им огласяване по неприключило наказателно производство определено е противоправно поведение от гледна точка на деликта (непозволеното увреждане)“, пише Софийския апелативен съд по делото. ВКС не намира причина да преразгледа това решение.

Разумното тълкуване на закона

Преди осем години прокуратурата реши да си запази правото да разпространява информация от подслушани разговори. Тогавашният заместник-градски прокурор на София Божидар Джамбазов отказа да образува дело срещу Цветанов за четенето на подслушаните разговори, защото не намери закононарушение в действията на вътрешния министър.

Мотив за това бе, че записаните разговори на четиримата лекари от Горна Оряховица са декласифицирани, а Цветанов ги е използвал коректно в опит да обясни арестите и да разсее “напрежението в обществото”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар