Съдът даде ход на делото за катастрофата край Своге. Адвокатите: Правилните хора ли са обвинени?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге. Съдът не намери основания да върне делото на прокуратурата и насрочи заседание за 18 май, на което делото ще започне по същество.

Катастрофата се случи на 25 август 2018 г., когато автобус с членове на пенсионерски клуб от село Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна в близкия скат. Вследствие 20 души починаха, а десет пострадаха от телесни повреди.

Шестима души са подсъдими за инцидента – шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция “Пътна инфраструктура”. Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

По решение на прокуратурата бяха отделени материали по случая в друго дело срещу двама директори на АПИ – Светослав Глосов и Дончо Атанасов, но то още не е започнало.

Разследващите установиха, че автобусът не е преминал технически преглед, а асфалтовата настилка на пътя не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост – само 28% при изискване не по-малко от 50 на сто. Пътят е бил ремонтиран.

По време на заседанието днес прокуратурата посочи, че няма основание делото да не стартира и да се гледа по същество, като отбеляза, че няма допуснати съществени грешки в обвинителния акт.

Според адвокатите обаче в обвинението има проблеми, освен от фактологическа страна, така и във връзка с това в какво качество са повдигнати обвинения на някои от подсъдимите.

“Много е работено по делото, прокуратурата е положила усилия”, заяви пред медиите адвокат Христо Ботев, който защитава шофьора на автобуса Григоров.

Той обаче постави въпроса дали “правилните хора” са подведени под отговорност.

“За нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора, като министър-председателя, които също не са реагирали”, допълни той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар