Съдът на ООН: Азербайджан да гарантира безопасно завръщане на етническите арменци в Карабах

Съдът на ООН: Азербайджан да гарантира безопасно завръщане на етническите арменци в Карабах

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съдиите от най-висшият съдебен орган на ООН – Международният съд в Хага – се поизнесоха днес, че Азербайджан трябва да позволи на етническите арменци, които напуснаха през септември спорната територия на Нагорни Карабах, да се завърнат и да гарантира безопасността на арменците, останали в анклава, като част от спешни мерки, предаде Ройтерс.

Решението на съда в Хага идва, след като през септември Азербайджан си върна контрола върху спорния анклав при мълниеносна офанзива след десетилетия на враждебност между Баку и Ереван. Азербайджанското настъпление доведе до масово изселване на голямата част от 120-те хиляди арменци от Нагорни Карабах в съседна Армения.

Ереван обвини Азербайджан в етническо прочистване и се обърна към Международния съд на ООН да постанови спешни мерки, насочени към защита на правата на етническите арменци от Нагорни Карабах.

“Азербайджан трябва /…/ да гарантира, че всички лица, които са напуснали Нагорни Карабах след 19 септември 2023 г. и желаят да се завърнат там, ще могат да го направят безопасно, свободно и бързо”, каза председателстващата съдийка Джоан Донахю.

Международният съд на ООН постанови, че Азербайджан трябва също да гарантира, че всички етнически арменци, които все още живеят в анклава, “са защитени от употреба на сила или заплахи, които могат да ги принудят да го напуснат”, и отсъди Баку да докладва на съда до два месеца за мерките, които е предприел в изпълнение на решението.

Представители на Азербайджан вече заявиха пред Международния съд на ООН при изслушвания през октомври, че ще позволят завръщането на жителите, които избягаха от Нагорни Карабах, и ще гарантират безопасността на всички жители на анклава.

Взетото решение е част от два насрещни иска между Армения и Азербайджан пред Международния съд на ООН. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушение на споразуменията на ООН в областта на борбата срещу дискриминацията.

Засега няма насрочена дата за разглеждане на основните искови претенции и окончателното решение се очаква да бъде взето чак през следващата година, посочва Ройтерс.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар