Съдът спря новата организация на движение при

Съдът спря новата организация на движение при “Патриарх Евтимий” в София

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Административният съд спря промените в движението в центъра на София. Това става заради заведено дело срещу общината. Междувременно недоволните от тези промени блокираха кръстовището при булевард “Патриарх Евтимий” и улица “Фритьоф Нансен”, съобщиха от съда.

“Административен съд София – град постановява да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмета по Транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. “Витоша””, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.”, пише в решението на съда.

Според съдийския състав действията на Столичната община не се основават на административен акт или закон и в хипотезата на чл. 250, ал. 1 от АПК и следва да бъдат преустановени незабавно.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховен административен съд. Делото беше заведено от Европейския център за транспортни политики.

Междувременно от Столичната дирекция на вътрешните работи отново заявиха, че не са запознати с проекта за промени в движението в центъра на София.

“Столичната пътна полиция не е съгласувала новия проект за промени в движението в центъра на града”, каза  директорът на отдел “Пътна полиция” към СДВР комисар Николай Крушарски. Той посочи, че представител на институцията е участвал на заседание в Столична община само през април, но не и през май, когато е имало последващо обсъждане на проекта.

Ако Общината внесе в “Пътна полиция” искане за становище, то едва тогава институцията ще се произнесе по линия на безопасността на движението, каза още Николай Крушарски.

Той уточни, че становищата на Пътна полиция са винаги писмени. Те касаят както временна, така и постоянна промяна на движението.

По думите му в момента може да се преминава през участъците с променено движение, а ако настъпи инцидент- отговорност носи този, който е виновен за настъпването му.

Промяната и новата организация на движение в центъра на София предизвика нестихващи граждански протести. И тази вечер недоволни граждани блокираха кръстовището при булевард “Патриарх Евтимий” и улица “Фритьоф Нансен”. Според протестиращите след промените движението в центъра се затруднява. Недоволните се заканват от следващата седмица протестът да се премести пред сградата на общината. А от Столичната община отговориха, че откриват своя грешка – в комуникацията. Създадена е и работна група, която ще следи ефекта от промените в рамките на три месеца.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар