Съд и сурово наказание искат депутатите за полицая с палката от кадрите на протеста. Вижте кой е той

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет е вече бившият главен инспектор в СДВР Андон Андонов. Името му в парламента беше многократно споменавано от депутатите.

По време на вчерашното заседание в парламента стана ясно, че на 10 юли Андонов е ръководел сектор към специализираните полицейски части в СДВР. За действията си във въпросната вечер той е получил дисциплинарно наказание “забрана за повишаване” за срок от две години, което той обжалва. Докато тече тази процедура обаче, Андонов е назначен в Бюрото по защита на свидетелите. От прокуратурата обясниха, че към този момент е отговарял на изискванията за позицията. Впоследствие е бил отстранен, твърди БНТ.

Лицето и името на Андон Андонов са сред най-коментираните – от социалните мрежи до трибуната на Народното събрание.

“Искахте лицата на биячите. Това е основният организатор. Името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към Специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали, господа? Вие сте били негови началници по онова време”, каза Антоанета Цонева – народен представител от “Демократична България”. След вътрешната проверка след сигналите за насилие миналата година Андон Андонов е получил дисциплинарно наказание забрана за повишение за срок от две години.

От парламентарната трибуна Арман Бабикян цитира думи, за които каза, че са на Андонов и са извадени от протокол от обжалването на наказанието му пред съда.

“Под колоните на МС имаше пет-шест човека, като имаше и едно момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Те бяха на земята. Седнали. Не съм видял никой служител да е влачил някого от протестиращите по земята. Винаги по двама служители ги водеха, държаха ги под мишници, за да не могат да се търкалят по земята”, каза Арман Бабикян, народен представител “Изправи се БГ! Ние идваме”.

След проверката Андонов е сменил местоработата си – назначен е в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор, съобщиха от трибуната на Народното събрание.

“Този, който е обаче началник сектор в Специализирани полицейски части, е бил инсталиран веднага след установяването на неговата постъпка. Къде? В Бюрото за защита на свидетели, при Гешев. Това е неговата преторианска гвардия. Там ли се събира този башибозук? Там ли ги криете тези хора, за които твърдите, че няма да бъдат повишавани през следващите две години?”, заяви Антоанета Цонева, народен представител от “Демократична България”.

“Заслужил деятел на Бюрото за защита при главения прокурор веднага е станал там. Веднага. На по-висока длъжност с 800 лева по-висока заплата”, каза Бойко Рашков – служебен министър на вътрешните работи.

От прокуратурата уточняват, че когато е бил назначен, Андонов не е бил обвиняем и е отговарял на законовите изисквания за длъжността. След привличането му като обвиняем е бил отстранен. Според прокуратурата, по този начин обвинението е показало, че действа безкомпромисно с всички нарушители.

Андонов е обжалвал в съда дисциплинарното си наказание, но губи окончателно делото на 27 юли, 2021 година, припомня в. “Сега”. Съгласно вътрешната проверка на МВР, в нощта на протеста Андонов е наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите – под колоните на МС. “При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това”, пише в съдебното решение относно обжалването на Андонов да не може да бъде повишен в длъжност за 2 години.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар