Създават вид комар, който ще помага в борбата с денга

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи в Индонезия са намерили начин да се борят с комарите, разнасящи болести, като са отгледали вид насекомо, което носи бактерия, пречеща на размножаването в него на вируси като денга, съобщи Ройтерс.

Бактерията уолбахия съществува в около 60 на сто от насекомите, сред които някои комари, плодни мухи, молци, водни кончета, пеперуди. Тя обаче не съществува в пренасящите денга комари от вида Aedes aegypti, твърдят от неправителствената организация “Уърлд москито програм”, която възлага изследването.

Принципно ние се занимаваме с размножаването и създаването на “добри” комари“, казва Пурванти от неправителствената организация. “Комарите-носители на денга се чифтосват с комари-носители на уолбахия, в резултат на което се появяват “добри” комари, които носят уолбахия. Така че дори да ухапят човек, няма да пострада“.

В рамките на съвместно проучване на организация в университета на Монаш в Австралия и университета Гаджа Мада в Индонезия от 2017 г. лабораторно отгледани комари уолбахия се пускат в “червени зони” с разпространение на денга в индонезийския гр. Джокякарта. Резултатите от проучването, публикувани през юни в “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”, показаха, че разпръскването на комари с уолбахия е довело до намаляване на случаите на денга със 77 на сто, а хоспитализациите с треската – с 86 на сто.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар