Създадоха дрон с йонен двигател

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията Undefined Technologies се похвали с дрон, задвижван от йонен двигател. Апаратът е успял да извърши 4,5-минутен полет, а продажбите му се очакват след две години. Тогава възможностите му за оставане във въздуха ще са сходни с тези на по-традиционните му конкуренти, предава NewAtlas.

Дронът с йонен двигател няма витла или съществени, движещи се елементи в двигателя. Той разполага с две странични решетки от електроди, които създават електрически полета с високо напрежение. Те йонизират кислородните и азотните молекули във въздуха, като в процеса се освобождават електрони. Това от своя страна създава „йонен вятър“, който може да произвежда тяга.Йонното задвижване се използва в космоса, като един от най-енергоефективните методи. От 2003 година учените се опитват да приложат технологията на Земята.


Undefined Technologies са първите постигнали съществен успех, благодарение на различни напредничави разработки, свързани с батерията. Засега обаче полетът не е безшумен и е със сила на звука от 90 децибела.

Целта е през 2024 година да има прототип, който не само ще може да лети 15 минути, но ще доставя леки товари, а шумът му ще е под 70 децибела.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар