Създадоха лекарство срещу анорексия – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тежките смущения в храносмилателната система предизвикват възпаление, което може да се лекува в 95% от случаите

Учени от Медицинския изследователски институт в Станфорд са установили, че развитието на тежки смущения в храносмилателната система предизвикват възпаление, което може да се лекува в 95% от случаите, пише Discover, цитиран от novini.bg.

Те открили, че възпалението на червата се причинява от два основни елемента – RNF5 ген и протеина S100A8. При правилен синтезна тези вещества в чревната микрофлора ще успокоят възпалението. С помощта на генетични експерименти учените установиха, че нарушаването на функционалността на отделните гени директно засяга механизма на поддържане на белтъка S100A8 на оптимално ниво. Проблемите при тези процеси, според генетиците, водят до нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и предизвикват отхвърляне на храната от тялото, което може да доведе до тежки последици, включително загуба на 75% от телесното тегло.

В момента учените създават експериментално лекарство, базирано на специфични антитела. Новото лекарство вече е доказало своята ефективност при мишки. Лекарството помага да се намали нивото на възпаление в червата и нормализира биологичните процеси в организма.

През следващите месеци изследователите могат да започнат клинични изпитвания на “ваксината против анорексия” при хората.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар