Създадоха робот, който вае скулптури от мрамор като Микеланджело

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Италианска стартираща компания, наречена Robotor, е изобретила машина, която е почти толкова добра в скулптиране на мраморни шедьоври от мрамор, колкото и нейните човешки предшественици от епохата на Ренесанса.

Основателят на Robotor, Джакомо Масари, е убеден, че неговите мраморни статуи, изработени от роботи, са почти толкова добри, колкото тези, направени от хора.



„Имаме еквивалентност в 99 процента от случаите“, каза той пред CBS News. „Но все пак човешкото докосване прави разликата. Този един процент е толкова важен.“






Масари дори отива крачка по-далеч, твърдейки, че „роботната технология не краде работата на хората, а просто я подобрява“ – смело изявление, като се има предвид майсторството, което съществува от хиляди години.

Най-новият робот-скулптор на Robotor, наречен 1L, е висок близо 4 метра и е способен внимателно да реже и дълбае мрамора.

Ние навлизаме в нова ера на скулптурата, която вече не се състои от счупени камъни, длета и прах, а от сканиране и информационни облаци„, заявяват от Robotor.

Рискуваме да забравим как да работим с ръцете си„, каза скулпторът на катедралата във Флоренция Лоренцо Калчинай пред CBS.

Новината за робота-скулптор усили притесненията сред творците, че могат да се окажат лесно заменими от машини. В края на 2022 година изкуствен интелект успя да постигне истинска революция в създаването на картини и писането на текстове.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара






There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар