Създадоха робот с колела, който може и да ходи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайският стартъп LimX Dynamics създаде четирикрак робот на колела, който може да ходи изправен на два “крака”, пише NewAtlas.

Миналия октомври за първи път чухме за W1 на LimX Dynamics. Роботът очевидно бе вдъхновен от проектирания от ETH-Цюрих Swiss-Mile Robot. Подобно на този бот, той има четири крака, всеки със задвижващо колело в края.

За преминаване по гладки пътища, тротоари, подове или какво ли още не, W1 просто се “плъзга” на колелата си за оптимална скорост и енергийна ефективност. Въпреки това, ако трябва да премине през препятствия, да пресече неравен терен или да изкачва/слиза по стълби, той спира и блокира колелата си. След това използва тези колела като крака.

Едно нещо, което отличаваше Swiss-Mile от W1, беше фактът, че ако трябваше да приеме човешка форма за определени задачи – като даване или вземане на пакети – той можеше да се изправи и да ходи или да се търкаля на задница крака. Е, W1 вече може и това.

Китайският робот може още да се върти на 360 градуса на място, да си проправя път между препятствия като рафтове и да пази перфектен баланс. Той също така превключва от четирикрак към двукрак режим за по-малко от една секунда.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар