Създадоха робот, управляван ​​от човешки мозъчни клетки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи от университета Тиендзин и Южния университет за наука и технологии закачиха мозъчната тъкан към невронен интерфейс, позволявайки ѝ да предава инструкции към тялото на хуманоиден робот, съобщава South China Morning Post.

Целта на учените е да изследват различните възможности за свързване на мозък-компютър, а не към направата на “био-робот”. По думите им разработките са насочени към създаването на посредник между електрическите сигнали в мозъка и изчислителната мощност на чипа.

Според изявление на изследователите умният робот е “първата в света интелигентна комплексна система за информационно взаимодействие с отворен код и “мозък върху чип“.

Външният вид на робота обаче е малко заблуждаващ. Както посочва New Atlas, розовите петна от това, което изглежда като мозъчна материя, са просто макети или “демонстрационни диаграми на бъдещи сценарии на приложение” и вероятно са много по-малки в реалния живот.

Органоидите на изследователите са образувани от човешки плурипотентни стволови клетки, които имат способността да се делят и да се развиват в различни видове клетки, като мозъчни тъкани.

Освен да обучават малък хуманоиден робот да избягва препятствия или да хваща предмети, учените се надяват, че органоидите в крайна сметка могат да бъдат използвани за възстановяване на човешкия мозък чрез трансплантация. Например учените вече са предполагали, че подобни трансплантации могат да помогнат на пациенти, претърпели инсулт.

Трансплантацията на човешки мозъчни органоиди в живи мозъци е нов метод за напредък в развитието и функцията на органоидите“, се казва в последния документ, цитиран от SCMP. “Органоидните присадки имат функционална васкулатурна система, получена от гостоприемника, и показват напреднало съзряване.”

Изследването обаче е все още в начален стадий и остават много въпроси. Не е ясно, например, дали увредените мозъчни тъкани могат някога да бъдат поправени или реконструирани с помощта на органоиди.

В последната си статия китайските изследователи са третирали органоидите с ултразвук с нисък интензитет, за да намерят нови начини за интегрирането им в човешкия мозък. Те откриват, че ултразвукът поддържа образуването на мрежи в приемника, потенциално неинвазивен метод за подпомагане на пациенти, страдащи от мозъчно увреждане.

Засега ултразвукът може да помогне за преодоляване на празнината между органоидите и компютърния интерфейс – малка стъпка към бъдещето, в което лабораторно отгледаната мозъчна тъкан може да помогне за възстановяване на функциите в човешкия мозък.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар