Създадоха семена-роботи, които се самозасаждат

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от учени е създал малък роботизиран екзоскелет, който може да носи семена и за се самозасажда в почвата. Десетки от малките устройства биха могли един ден да бъдат използвани за много по-лесно, по-ефективно въздушно засяване на култури или дори нови гори.

На какво се базира робота?

Малкият робот е основан на реално съществуващ в природата пример. Всяко семе от растението див овес (Avena sterilis) е обхванато в обвивка с две дълги рамена, известни като сестрински осили, които стърчат към единия край.

Когато семето падне върху почвата, след като е било освободено от растението, влагата, абсорбирана от тази почва, кара остите да се усукват и въртят, натрупвайки еластична енергия в себе си. Когато тази енергия внезапно се освободи, заостреният друг край на семето се забива надолу в почвата. След това обърнатите назад косми по външната страна на обвивката помагат на семето да се засади.

Иновацията

Изследователи от Istituto Italiano di Tecnologia (Италиански технологичен институт) и германския университет във Фрайбург се заеха да копират този механизъм в устройство, което може да се използва за доставяне на семена от почти всякакъв вид.

Резултатът е малко нещо, наречено HybriBot.

В сърцето на бота е семето (и малко тор), което се капсулира в миниатюрна капсула, направена от брашно и вода. След като тази капсула изсъхне, тя се покрива с тънък слой етилцелулоза – водонеразтворим екологичен биополимер, често използван за контролирано освобождаване на торове в почвата.

Вместо да използва синтетичен еквивалент на сестринските сенници, HybriBot просто използва действителни осили, взети от истински семена от див овес. Той също така включва истински косми от люспите на овесени семена.

Заедно със семето, роботът тежи 60 милиграма, което е приблизително три пъти повече от теглото на естествено семе от див овес.

Въпреки че производственият процес може да звучи доста объркващо и бавно, изследователите казват, че автоматизираните роботизирани системи за сглобяване трябва да позволят стотици хиляди HybriBots, заредени със семена, да бъдат произведени бързо и евтино. Най-важното е, че роботите са биоразградими в околната среда и не са токсични за животните, които могат да ги изядат.

В проведените досега тестове ботовете успешно са използвани за засаждане на семена от растения като домати, цикория и върбова билка в почва, глина и пясък.

Смята се, че с помощта на робота могат бързо да се засаждат не само големи ниви, но и цели гори.

Доклад за проучването, ръководено от Барбара Мазолай и Изабела Фиорело от Италиански технологичен институт, беше публикуван наскоро в списание Advanced Materials.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар