Създадоха чип, който се монтира върху зъб и следи здравето

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията Silicon Labs е разработила миниатюрния чип xG27, който е достатъчно компактен и енергийно ефективен за медицински приложения. Технологията позволява чипът, заедно със специален сензор, да бъде поставен на един от зъбите на човек, за да следи непрекъснато характеристиките на слюнката – което позволява непрекъснато наблюдение на здравето и предотвратяване на много заболявания.

Според Silicon Labs, семейството едночипови платформи xG27 включва BG27 и MG27. И двете са базирани на ядрото Cortex M33 на Arm и се различават по това, че BG27 използва Bluetooth, а MG27 – Zigbee и други протоколи. Чиповете са с площ от 2-5 mm2. Важно е да се отбележи, че BG27 вече се използва в реално решение – сензор за вграждане в зъб. Производителят на медицински изделия Lura Health заявява, че вече го използва в тестови режим за диагностика. Сензорът е толкова малък, че на практика може да бъде прикрепен към зъб, за да следи непрекъснато слюнката, отчитайки повече от 1000 параметъра.Това не е първият път, в който компанията създава футуристична електроника. Но докато много проекти се провалят поради сложния процес на сертифициране от страна на американските регулаторни органи, в този случай Lura Health заявява, че е завършила клинично проучване с UConn Orthodontics и сега се готви да получи одобрение от FDA. Ако всичко върви по план, продуктът ще се появи на пазара през следващите 12-18 месеца.


Други обещаващи приложения на чипсета на Silicon Labs включват интелигентни медицински лепенки, сензори за непрекъснато следене на кръвната глюкоза и носимо ЕКГ оборудване. Едно от основните предимства е възможността да се използва напрежение от само 0,8 V и да се превключва в “режим на съхранение”, което намалява разхода на енергия от батерията по време на транспортирането и реалното съхранение за дълъг период от време.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар