Създателят на Stable Diffusion е пред финансов колапс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията Stability AI е автор на популярния AI генератор на изображения Stable Diffusion. Както The Information съобщава, стартъпът е изправен пред сериозна финансова криза и се води преговори за продажба.

Stability AI разшири достъпа до своя изкуствен интелект Stable Diffusion

По време на ранните дни на надпреварата за изкуствен интелект бившият главен изпълнителен директор Емад Мостаке набра 100 милиона долара за компанията, която се оценяваше на 1 милиард долара през 2022 г. Но оттогава разходите за изчислителна мощност и разработки значително надвишиха приходите.

Според The Information компанията е генерирала по-малко от 5 милиона долара приходи през първото тримесечие на тази година, като същевременно е загубила над 30 милиона долара. Междувременно са били натрупани и дългове и неплатени сметки на стойност 100 милиона долара.

Новината не трябва да е голяма изненада. Stability AI се бори, особено след напускането на няколко ключови изследователи от компанията през март. Дни по-късно изпадналият в затруднение главен изпълнителен директор на компанията Емад Мостаке се оттегли, за да “преследва децентрализиран AI” – оставяйки след себе си една повече от трудна ситуация.

Компанията също е изправена пред много правни проблеми, като Getty Images, най-големият доставчик на стокови снимки в света, съди компанията за използване на нейната интелектуална собственост за обучение на AI модели.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар