Кирил Петков

Съобщиха цените на газа от американските танкери, убийствени са

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Като „колосални” и „убийствени” определи цените на газа в момента, депутатът от БСП Румен Гечев пред Нова тв.

 

 

„Знам колко струва газа – 182 евро на мегаватчас или 179 евро. Има 2 цени. Зависи дали са фючърси или ден за ден. Това са колосални цени, които са над 1400 долара на 1000 кубика. Убийствени цени”, каза Гечев.

 

Запитан дали това е цената на американските танкери, Гечев каза: „Да”.

 

 

„Имахме 2 неизвестни – цената на газа и на тока. Едното неизвестно вече е известно. Цената на тока ще бъде гарантирана за бизнеса. Досега всичко над 200 лева в цената на тока се допълваше от държавата. Сега компенсацията е още по-голяма – всичко от 200 лева нагоре ще бъде покривано 100% до 31 декември.

 

 

 

Тоест – замразени са цените за бита, предвидими са цените за бизнеса. Но остава неизвестната с газа, която е плашеща. Към момента това, което чухме от министъра на енергетиката в парламента, е, че и към днешна дата нямаме дългосрочни договори. Това неизвестно става още по-неизвестно. Отговорността на политиците е огромна. Няма как служебно правителство да води договорите за доставки”, каза Гечев.

 

 

 

Именно това е и най-големият риск пред страната са енергийните доставки, смята Гечев. Няма договор дори за доставките за август.

 

 

 

Темата ще е и едно от условията, които БСП ще постави, за бъдещите преговори за кабинет.

 

 

 

„Ако мандатът дойде в БСП, ние ще направим всичко възможно да се формира кабинет в рамките на този парламент. Решили сме го на националния съвет”, каза още Гечев.

 

 

„Икономиката на България върви сравнително добре. Първото тримесечие показва ръст с 5% на БВП. Няма причини второто тримесечие да е по-нисък. По-добре сме от страните членки на Еврозоната”, каза още Гечев.

 

Факти бг

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар