Съоснователят на Intel Гордън Мур почина на 94-годишна възраст

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Intel и фондация “Гордън и Бети Мур” обявиха, че съоснователят на Intel Гордън Мур е починал на 24 март, заобиколен от семейството си в Хавай, на 94-годишна възраст. Мур съосновава Intel през 1968 г. заедно с дългогодишния си приятел Робърт Нойс, но е известен най-вече като създател на “Закона на Мур”.

Като част от групата на основателите на Fairchild Semiconductor, Мур и Нойс основават Intel през юли 1968 г. Първият им служител е Анди Гроув и триото довежда Intel до успех. Първоначално компанията получава 2,5 млн. щ. долара от инвеститори и пуска на пазара статична оперативна памет (SRAM). През 1971 г. на пазара се появява Intel 4004, първия търговски достъпен микропроцесор. През 1978 г. Intel въвежда за първи път x86 в легендарния процесор Intel 8086. Към момента компанията се оценява на около 167 милиарда щ. долара.Гордън Мур работи като изпълнителен вицепрезидент на Intel до 1975 г., след това като президент на компанията до назначаването му за главен изпълнителен директор и председател на борда през 1979 година. Той подава оставка като главен изпълнителен директор през 1987 г., като продължава да бъде председател до 1997 г., когато става почетен председател. Мур се пенсионира окончателно през 2006 година.


В по-късните си години Гордън Мур се занимава с филантропия, инвестирайки в околната среда, науката и подобряването на грижите за пациентите. През 2000 г. Мур и съпругата му Бети създават благотворителна фондация на негово име. Общо фондация “Гордън и Бети Мур” е дарила за благотворителност над 5,1 млрд. щ. долара.

“Гордън Мур определи развитието на технологичната индустрия чрез своите знания и визия. Той допринесе за разкриването на мощта на транзисторите, като вдъхновяваше технолози и предприемачи в продължение на десетилетия. В Intel продължаваме да се вдъхновяваме от закона на Мур и възнамеряваме да го следваме, докато периодичната таблица [на елементите] не бъде изчерпана. Визията на Гордън определя истинската ни цел, тъй като използваме силата на технологиите, за да подобрим живота на всички на Земята. Моята кариера и голяма част от живота ми са оформени от възможностите, предоставени от лидерството на Гордън начело на Intel, и аз се гордея с честта и отговорността да продължа неговото наследство” – споделя Пат Гелсингер, главен изпълнителен директор на Intel.

Гордън Мур е удостоен с Националния медал за технологии през 1990 г. и с Президентския медал на свободата, най-високото гражданско отличие в САЩ, през 2002 година.

Законът на Мур, първоначално формулиран през 1965 г., гласи, че броят на транзисторите в интегралната схема ще се удвоява всяка година. Този закон служи като цел, която спомага за развитието на полупроводниковата индустрия. През 1975 г. Мур ревизира този закон, представяйки го като удвояване на броя на транзисторите на всеки две години – въпреки многото спорове, той остава до голяма степен верен и до днес.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар