Съпротивата срещу ваксините е от простотия и невежество

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“И друг път сме имали избори 2 в 1. Вярно, в друга комбинация. Трудностите са били от същия порядък. Вярно, че тогава се гласуваше само с хартиена бюлетина, като сегашната ситуация създава определени трудности с машините и с нагласите на хората към тази техника”. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ социологът, статистик и математик проф. Красимир Калинов.

“Обстановката е доста по-различна, защото когато 2011 и 2014 имаше такива двойни избори, хората съвсем нормално ги приемаха и си гласуваха съвсем нормално. Въпросът по-скоро е до вътрешната нагласа на хората, отколкото някакви други проблеми”, допълни по темата за изборите 2 в 1 социологът.

Той коментира и какъв тип избиратели може да привлече новата партия “Продължаваме промяната”: “Аз мисля, че това ще са преди всичко разочаровани хора, които не могат да намерят място в политическото пространство за своето представителство. Следейки нещата от дълго време, аз мисля, че всеки нов проект започва да привлича такива разочаровани хора, за съжаление много бързо забравили какво е станало с предния нов проект и разчитайки, че този нов проект ще им даде някакво спасение. Ако се задълбочим малко в народопсихологията, ще видим, че това е един елемент от очакването някой да ни извади от ямата, в която сами сме се вкарали. Това е според мен мотивацията – нещо ново, което може би ще даде някакви по-различни плодове. Отсега не можем да кажем какви ще са тези плодове, но вече имаме достатъчно натрупан опит с тези “привнесени млади политици отвън”, и не толкова млади вече, които не само че не оправдаха доверието, но и зададоха много лош тон. Този лош тон и до ден днешен се чувства.

Според него за българските граждани не е важно дали един политик е ляв или десен, а по-скоро е важно той да бъде честен, почтен открит и да върши работа.

Проф. Калинов даде своя коментар и за нападките на ГЕРБ към служебното правителство по отношение скока на цените в редица сфери: “Демагогията никога не е е умирала, тя съществува. Да правиш изказвания, че било така или по друг начин, тогава когато ти си го предпоставил – това си е чиста измама и демагогия. Тези политически и икономически процеси се развиват бавно във времето, това, което е направено преди 3-4 години, сега събираме плодовете му. Да не говорим, че едно служебно правителство има силно ограничени правомощия, за да се справи с тази ситуация, да не говорим за това, че тук изобщо не се взима предвид, че една част от проблемите са привнесени отвън, защото те съществуват в Европа и света. Демагогия е да обвиняваш хората, които сега управляват, за грешките, които ти си правил преди няколко години. Когато дойдоха на власт (б.р. ГЕРБ) се извиняваха с предното управление, а когато паднаха от власт се извиняват със сегашното управление”.

Не бе подмината и жалбата от “Демократична България” до ВАС за недопуснатата отстрана на ЦИК и РИК регистрация на листа на ДБ в Стара Загора: “Ако се разсъждава логически, би трябвало да се отхвърли решението на ЦИК и РИК и да се приеме, че това е редовна регистрация. Само че има един малък проблем. Чл. 134, мисля, в новия Изборен кодекс, казва, че решението на Върховния административен съд е задължително, ЦИК и РИК са длъжни да ги впишат, ако това обаче е най-малко 35 дни преди деня на изборите. Така че въпреки решението на съда, който и да е той, каквото и да е то, а то според мен ще бъде в полза на “Демократична България”, аз мисля, че тя няма да може да бъдат вписани поради това, че до изборите остава по-малко месец. Тези 35 дни ги няма”, каза по тази тема проф. Красимир Калинов, а след това допълни:

“Това не е прецедент. И на миналите на два избора се подаваха документи с електронен подпис и никой не обръщаше внимание. Освен всичко друго, в Изборния кодекс има споменато на няколко места кога се допуска използване на електронен подпис, но няма никъде спомената забрана да се използва при подаване на документите. Щом няма забрана, значи може да се направи. Това тълкуване, че имало забрана, според мен противоречи на законите, които са за електронизацията”.

Той е на мнение, че партията ДПС е добре характеризирана и позната в България – като същност, но това не е така в Европа, където тя има добри позиции. Конкретно в АЛДЕ. По думите му, представителите на ДПС в Европарламента работят срещу България.

“Аз не мисля, че ДПС вече е такъв стълб, че всичко да минава през него и да не може да се мине покрай него. Според мен нещата трябва да се построят като в Германия, където също имаше непримирими гледни точки, но те успяха да напишат един документ от 200 страници за 2-3 месеца и съвсем аргументирано, точка по точка тази коалиция, която е широка, какво прави, какво може да прави и какво не може прави, и да се водят само и единствено по това коалиционно споразумение. Да не се подписват такива споразумения (б.р. в България) според мен е голяма грешка, това предполага да не се създаде правителство”, каза още той.

Според него българските партии са поразени от “Вождизъм, неадекватност на поведението, неинтелигентност, желание да се спечели, защото принципът е, че най-добрият бизнес е политиката, като това е скрито желание”.

“Българското общество има едни възприятия, които лично мен много ме дразнят. Нашето обществото не иска да накаже престъпниците, които са по министерства и по ведомства, нашето обществото иска да ги замести. Отделният човек казва: “Ей, браво, този забогатя и се измъкна от съда. Защо не съм като него”? Това е народопсихологията, която страшно много пречи. Друго, което също пречи, е, че още от турското робство българинът гледа на държавата като на враг. Много малко хора гледат на държавата България като на собствена България. Същите тези хора, които отиват в чужбина, какви стават? Хрисими, трудолюбиви, добри, изпълняват всички закони и нареждания. Като дойдат тук – стават зверове”, добави проф. Красимир Калинов.

Той определи съпротивата срещу ваксините за мазохизъм. “Това се прави от простотия, от невежество, от незнание, но лекарите, които го правят официално, според мен те трябва да бъдат дадени на прокурор”.

“Има три неща, които са спомогнали човечеството да преживее от средна възраст 30 години до средна възраст някъде над 80 години. Това са хигиената, антибиотиците и ваксините. Тези три компонента са направили от хората хора реално.

“Не е вярно, че ваксината била създадена за 2 месеца и без да е изпробвана. Специално тази ваксина – РНК, тя е известна отпреди няколко десетки години. Разработваха се съответните методи, само че не беше дошъл моментът всичко това да се провери на практика. Поради тази причина, че имаше готови разработки, тя много бързо се създаде. Вероятно има слаби места в клиничните изпитвания на тези ваксини, но тези ваксини са единственото нещо, което спасява обществото”.

Целия разговор между Лили Маринкова и проф. Калинов можете да изгледате във видеото:

 

Бел.ред.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар