Сърбия даде Германия за пример, защото първа в Европа ще добива литий

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателката на сръбския парламент (и доскоро премиер) Ана Бърнабич заяви вчера в Берлин, че Сърбия трябва да се учи от германския пример и да не допуска политическо разделение в страната, когато става въпрос за национални въпроси, предаде Танюг, на която се позова БТА.

“Да стигнем до това националният интерес да бъде на първо място, а политическият интерес да бъде на второ във всеки случай и да бъде под националния. Можем да се учим от Германия за това”, отбеляза Бърнабич, която е на официално посещение в Германия днес.

Тя посочи, че е честитила на германските предприемачи това, че Германия ще бъде първата европейска страна, която ще започне да добива литий през 2026 г.

“Това е важно за Германия, но и за Европа. Това означава по-голяма енергийна независимост за Германия, самостоятелност, което означава и още по-силна икономика и индустрия”, допълни Бърнабич.

Председателката на сръбския парламент призова опозицията в страната си да престане “да лъже хората в Сърбия, че Германия не използва свой литий”.

Председателката на сръбската Скупщина отбеляза също, че днес е имала ползотворни срещи с германски депутати. Те са похвалили Сърбия и икономическия ѝ растеж и са определили като “впечатляващо” това, което виждат в страната.

Бърнабич съобщи също, че търговският обмен между Сърбия и Германия през 2023 г. е постигнал рекорд от 9 милиарда евро. Тя допълни, че се очаква тази година търговският обмен да бъде още по-голям.

За добива на литий в Германия

През февруари стана известно, че правителството на Саксония-Анхалт планира да проучи добива на литий в източната германска провинция. За находищата в района на Алтмарк се знае от десетилетия, но са включени в плановете на федералното правителство за първи път сега. Минералът е от решаващо значение за производството на литиево-йонни батерии за електрически автомобили и други приложения.

Министърът на инфраструктурата на Саксония-Анхалт Лидия Хюскенс заяви, че са налице “напреднали планове” за установяване на пряк добив на литий в държавата, в която все още голямо значение има въгледобивът. Запасите от литий се намират на дълбочина от над 3500 метра в район, който съдържа находища и на природен газ, за ​​които правителството на провинцията също не изключва добив.

Добивът на литий може да бъде съчетан с генериране на геотермална енергия, се казва в проекта, цитиран от германски медии. Министър Хюскенс подчерта, че правителството “само осигурява находищата” и няма да участва в минни дейности, които все още подлежат на процедура за лицензиране.

Планове за добив на литий има и в други региони на Германия, но те преди водеха до спорове, например в западната провинция Рейнланд-Пфалц. Критиците твърдят, че добивът на литий може да замърси подпочвените води с олово, живак, арсен или други отровни вещества. Освен това добивът на литий изисква големи количества вода, което може да се превърне в проблем в региони като Саксония-Анхалт, които бяха засегнати от тежка суша през последните години, пишат местни медии.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар