Сърбия и България шампиони по симпатии сред македонците – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сърбия и България са шампиони по положително отношение на македонците спряно останалите държави. Това сочат данните от социологическо проучване на Института за политическо изследване /ИПИС/. Нашата страна обаче е на второ място, като шампиони са сърбите. Към тях симпатия изпитват общо 71% от населението в Македония, докато към нас – 56.5 на сто.

Много положително отношение към България обявяват 25.8% от македонците, а отчасти положително – 30.7 на сто, сочат данните от изследването, предаде БГНЕС. В същото време 42.3 на сто от македонските граждани имат положително отношение към Сърбия, а отчасти положително – още 28.7%. Като цяло положително отношение гражданите на Македония имат и към Турция.

Негативните нагласи в страната пък са най-вече по отношение на Гърция, Косово и Албания, що се отнася до съседните страни. Общо 55.7% от гражданите на Македония имат отрицателно мнение за Косово. По същия начин на Гърция гледат 53 на сто. Негативното отношение към Албания обхваща 51.8% от запитаните.

Спрямо по-отдалечените държави в света македонците най-много обичат Германия и Холандия. А най-малко положително мнение имат към САЩ и Русия. Щатите са и в топ 3 на държавите, от които македонските граждани се страхуват. Общо 54.5 на сто от тях виждат най-голяма заплаха за страната си Гърция, Косово и САЩ.

Проучването е проведено в периода между 16 и 21 декември по телефона и в него са участвали 1114 пълнолетни граждани.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар