Съсипия! Властта маха фиксирания курс на лева с промени във финансов закон

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Недопустим риск за валутния курс, при който България би приела еврото, се създава с последните поправки в Закона за Българска народна банка.

Те са авторство на Менда Стоянова, която председателва бюджетната комисия към парламента и нейни колеги ГЕРБ. Самите текстове са отправени чрез преходните и заключителни разпоредби на поправките във валутния закон между първо и второ четене.Внасянето им е станало по класическия начин в последния момент преди да изтече крайния срок, без да се обявят за публично обсъждане, въпреки, че касаят изключително сериозната тема за спестяванията на населението, финансовата стабилност и са аспект на националната сигурност“, разкрива Икономист.

Валутният курс на лева към еврото в отношение 1.95583 лв. за едно евро е фиксиран в чл. 29 от Закона за Българска народна банка и не е мърдал 22 години и почти 7 месеца. Но има това възможност да стане поради влизането в чакалнята на еврото ERM II, като левът да получи различен курс. Което при това да стане по волята на други държави. Напомняме, че влизането ни в ERM II е ръководено от финансовия ни министър Горанов, който даде срок до рождения му ден (30 април) да бъдем в чакалнята, което вече трябваше да бъде факт още от 1 юли м.г. „Опасността някоя държава, или ЕЦБ да посочат че сегашния курс лев/евро надценява валутата ни е само теоретична, но не може да се отписва. Запознати с по-стари сондажи на България за присъединяване към еврозоната, посочват, че влиятелни представители на германското правителство са били против сегашния курс“, пише Икономист

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар