Съставите на секционни комисии в чужбина все още не са попълнени

Съставите на секционни комисии в чужбина все още не са попълнени

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съставите на секционни комисии извън страната все още не са попълнени. ЦИК очаква от външното министерство да предложи членове. Започват и обученията на хората в изборните комисии, като от ЦИК дават възможност на сайта си и за тренировъчно попълване на протоколи, предаде БНТ.

Татяна Обретенова от Русе има сериозен опит като член на секционна комисия. Участвала е в избори 10 пъти досега. В последния вот е била председател на СИК.„Не съм аз човекът, който е в комисия заради парите. В комисиите трябва да има хора, които да разбират от тази материя, да са запознати, да участват в обученията и да са способни да помогнат и на хората, които идват да гласуват“, каза Обретенова.


Според нея, допусканите грешки се дължат на недоглеждане и незнание, въпреки че се организират обучения.

„Машинното гласуване доста облекчи работата на комисията, на членовете на комисията. Много по-лесно, много по-бързо се получава. От друга страна обаче възрастните хора, които идват да гласуват, част от тях идват с притеснение“, добави Обретенова.

Всички секционни комисии в страната вече са назначени.

„Разбира се, вървят замени на членове на СИК. По отношение на извън страната ЦИК прие решението, с което назначи съставите на СИК. Не са пълни обаче съставите, така че очакваме предложение от МВнР – в непопълнените места те са длъжни да направят своите предложения, за да може ЦИК да назначи пълните състави, а пък от своя страна партиите и коалиците също имат право да правят предложения за замени“, коментира Росица Матева – говорител на ЦИК.

Предстоят и обученията на членовете на секционни комисии.

„Предстои на интернет-страницата на ЦИК да бъдат публикувани в електронен вид секционните протоколи и за извън страната, и за страната, за да могат членовете на СИК да попълват данни и да се упражняват за правилното попълване на протоколите., за да не им сработят контролите“, допълни Матева.

А Татяна Обретенова приема ангажиментите си в секционната комисия като кауза – да помогне с опита си в по-доброто организиране на изборите.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар