Със закон Украйна разреши затворници да се бият на фронта – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, който позволява на някои категории затворници да бъдат мобилизирани във Въоръжените сили на Украйна.

Това съобщи на официалния си сайт Върховната рада в Киев.

Отбелязва се, че днес, 17 май, с подписа на президента са променени няколко закона, включително и Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. С поправките се въвежда “условно предсрочно освобождаване на лица от изтърпяване на наказанието при прякото им участие в отбраната на страната, защитата на нейната независимост и териториална цялост”.

Подобен регламент действа в Русия вече година и половина. Благодарение на обещаната свобода Москва прати на фронта десетки хиляди затворници.

Украинският закон за мобилизация на затворниците беше приет от Върховната рада на Украйна на 8 май. В негова подкрепа гласуваха 279 депутати.

Според текстовете не могат да бъдат мобилизирани лица, осъдени за тежки престъпления, по-специално за предумишлено убийство, изнасилване, сексуално насилие. Както и тези, които са получили присъди за престъпления срещу основите на националната сигурност.

Затворниците ще бъдат пращани да служат в специалните щурмови отряди на ВСУ.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар