Със своите $1,6 милиарда българинът Влад Тенев влезе в Залата на славата на Forbes

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По повод десетата годишнина на 30 Under 30 за Северна Америка, списание Forbes създаде Зала на славата, включваща тридесетте най-ярки звезди, попадали в класацията. Сред тях е и българинът Влад Тенев, съосновател на мобилното приложение за търговия с акции Robinhood, съобщи българското издание на „Форбс“.

Заедно със своя състудент в университета Станфорд Байджу Бхат, Тенев основава Robinhood през 2013 г. с мисия да демократизира финансите за всички. Бизнес моделът на компанията, който включа търговия без комисионни, разтърси цялата брокерска индустрия.

Когато двамата предприемачи дебютират в класацията 30 Under 30, стартъпът им е оценяван на $250 млн. След успешно първично публично предлагане (IPO), осъществено по-рано през тази година, Robinhood беше оценен на $32 млрд. След известен спад, в момента акциите на Robinhood се търгуват на цена от $26, равняващо се на пазарна капитализация от над $22 млрд.

Състоянието на самия Тенев се оценява на $1.6 млрд. към 1 декември. Това му отрежда 1937 място в класацията на Forbes на милиардерите в реално време.

А перспективите пред него са повече от вълнуващи. По-рано през тази година бордът на Robinhood одобри бонус схема, според която при постигане на определени цели Тенев може да заработи допълнителен дял в компанията. Една от целите е цената на Robinhood да достигне $300 за акция, което би оценило акциите, които Тенев може да спечели, на $4.7 млрд.

Междувременно, компания на Тенев в Залата на славата на Forbes 30 Under 30 правят Сам Банкман-Фрид – изпълнителен директор на борсата за криптовалути FTX и най-богатият член на класацията, Даниел Ек – съосновател на Spotify, Виталик Бутерин – съосновател на Etherеum, както и много други изявени млади личности, които променят света, в който живеем.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар