Съюзник на Ердоган се разгневи на Вселенския патриарх

Съюзник на Ердоган се разгневи на Вселенския патриарх

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Никой няма да успее да превърне Истанбул във “втори Ватикан”, заяви турският националистически лидер Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган в управлението на страната, по повод участието на вселенския патриарх Вартоломей в конференция за мир в Швейцария на 15-16 юни, съобщи електронното издание на турския в. “Стар”, цитирано от БТА.

По думите на Бахчели е неприемливо патриархът, който Турция признава за глава само на гръцката православна общност в Турция, да бъде канен в качеството на водач на “Вселенска патриаршия в Константинопол” и да подписва декларацията от срещата.

Според него на конференцията за мир в Украйна, която бе проведена в Швейцария, са били умишлено пренебрегнати законът за суверенитета на Република Турция и съответните разпоредби на Лозанския договор.

Девлет Бахчели подчерта, че статутът на “Гръцката патриаршия във Фенер” е ясен и “патриаршията е институция, която има право да остане на турска територия само за да задоволява религиозните нужди на православното гръцко малцинство и е подчинена на законите на Република Турция”.

“В границите на Република Турция няма такъв град като Константинопол, титлата “Вселенски” няма законност и легитимност, а тези, които твърдят обратното, са византопоклонници и яростни врагове на мюсюлманската турска нация. Никой няма властта да превърне Истанбул във втори Ватикан”, подчерта той, добавяйки, че турците ще отговорят и ще се противопоставят на “онези, които вкарват в играта икуменическата карта”.

Министерството на външните работи на страната опроверга наскоро твърдения, според които патриархът е участвал в срещата като лице, ползващо се с “държавен статут”.

Турските власти не признават титлата на Вартоломей като “Вселенски патриарх” и гледат на него като на глава на гръцката православна общност в Турция съгласно Лозанския мирен договор от 1923 г. Патриаршията се намира в квартала Фенер в централния истанбулски район Фатих още от 1601 г.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар