Съюзът на юристите: Бюрото за защита няма място при главния прокурор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Юристите са категорични, че допълнителни функции, възложени на главния прокурор, се конфронтират с функциите и правомощията на изпълнителната власт.

 

Създадените от обикновено НС нови правомощия на главния прокурор по управление и контрол на Бюрото за защита е недопустимо пренаписване на конституционните му функции, при това дописани от обикновено НС, а не от ВНС. Дори само на това основание транфера на Бюрото под крилото на Главния прокурор, е противокноституционно. Това се казва в становище до Конституционния съд на Съюза на юристите в България, подписано от неговия председател Владислав Славов, съобщава fakti.bg.

Недопустимо е със закон да се разширяват или да се създават принципно нови функции в дейността на прокуратурата, извън конституционно установените, както това е допуснато с оспорените норми, сочи СЮБ. Юристите са категориччи, че допълнителни функции, възложени на главния прокурор се конфронтират с функциите и правомощията на изпълнителната власт, което може да доведе до сериозни смущения при тяхното изпълнение.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар