С идването на Борисов и ГЕРБ настана мрак

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В момента в Конгреса на САЩ и на улиците на Вашингтон се преподава урок как се защитава демокрация.

И си мисля, живоът ми мина в надежда и мечта българските депутати в Народно събрание, да говорят и спорят за ценности, за демокрация, да я защитават от автократски щения.

Да стане депутат Х и да се опълчи на опитите за узурпиране на власт, и не само редовите депутати, а лидерите на партийните мнозинства или малцинства.

През 90-те години имаше страст, имаше дебати. Енергията и инлетектът останаха забележими тук таме и през нулевите години. И тази енергия се пренасяше в обществото и хората се чувстваха по-свързани с властта.
С идването на Борисов и ГЕРБ настана мрак.

Този узурпатор демонстративно пренебрегва Народното събрание, не ходи дори на гласове за недоверие, защото му е под нивото. Не са само депутатите са обект на неговата надменност и високомерие, всички ние сме обект на това презрение.
Като че ли е по-важно да упражнява ограничените си способности в таритакатстки номера спрямо БСП, а не уважение към най-важната институция в Държавата – символа на властта на суверена.

Ако не сте забелязали ние живеем в някаква хибридна република с монархизиращ се лидер. И няма кой да защити Конституцията и Републиката на Ботев и Левски.

Колкото повече гледам случващото се в САЩ и дебатите, толкова повече се убеждавам, че имам дълг, всички имаме този дълг да върнем обратно уважението към институциите и към нас самите.
Каквото и да ни коства.
Запомнете какво казва от трибуната на Сената сенатор от загубилата партия – борех се горещо да спечели моя кандидат, но преди моите предпочитания към президента стои отговорността ми към Конституцията и моята страна.

Помните ли великите редове на Захари Стоянов – “Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения – искам да кажа, прогонни и дневни пари – на които бяха: грозната бесилка и заптийският камчик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде”.
Чета тези думи и душата ме стяга. Докъде стигнахме?!

Представете си депутат от ГЕРБ да излезе на трибуната и да каже, Борисов е моя лидер, но преди него поставят моята страна и Конституцията и се обявявам против узурпацията на власт и неуважението му към Народното събрание.

Опитайте се да кажете имената на десетина депутати от ГЕРБ и ще изпитате големи трудности, а са най-голямата парламентарна група!? Толкова сиви, незабележими, че се чудиш изобщо дали съществуват.
Или от ДПС, или от Патриотите, или от другите партии.
  Автор: Илиян Василев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар