С какви оръжия разполага армията на Венецуела

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В края на миналата седмица Венецуела проведе референдум, с който на практика обяви анексирането на богатия на петрол регион Есекибо на съседна независима Гаяна. Територията е спорна от над век, но Международния съд на ООН вече се е произнесъл в полза на Гаяна. Според анализаторите има възможност скоро да видим война в Латинска Америка.

Латинска Америка на прага на голяма война след референдум във Венецуела

Рискът за това е по-голям тъй като Гаяна почти не разполага с армия. Страната няма танкове, няма изтребители или атакуващи хеликоптери. Липсват дори бронирани бойни машини и ПВО-система. Войниците са само 4000. Каква е военната мощ на Венецуела?

Вижте кои са най-силните оръжия в арсенала на Венецуела >> >> >>

Редовната войска на Венецуела е 109 000 души. В страната има наборна служба, която продължава 30 месеца и обхваща хората на възраст между 18 и 30 години. Каракас разполага и с организирани паравоенни структури от близо 220 000 доброволци.

Венецуела има собствена военна индустрия, която може да произвежда АК-103 и боеприпаси.

Танковете са общо 170 – стария френски AMX-30V и модернизирания руски T-72B1.

Страната има и още 100 леки танка – британския Scorpion-90 и френския AMX-13. Бойните бронирани машини от типа БМП-3 са над 100, като над 100 са и бронетранспортьорите БТР-80.

Ракетната артилерия е съставена от БМ-21 “Град” и БМ-30 “Смерч”, като общия брой на установките е 36. Каракас притежава и 48 бройки от самоходната артилерия “Мста-С”.

Венецуела има над 30 транспортни хеликоптера, сред които и две бройки от най-големия в света Ми-26. Атакуващите са 9 – Ми-35. Големият коз са 20 броя F-16 и 22 броя Су-30. Транспортните самолети също са над 20.

Флотът има една ракетна фрегата, 6 по-малки атакуващи кораба и 20 патрулиращи лодки. Каракас има и две немски подводници, но не се знае дали те са в оперативно състояние.

Спорният регион Есекибо се отличава с почти пълна липса на инфраструктура, хълмист терен и непроходими джунгли. Пътищата почти липсват. Това със сигурност би затруднило една потенциална инвазия. Дори бреговете на региона не са подходящи за десант.

Есекибо е с площ по-голям от тази на България, но населението в него е едва няколко хиляди души.

Поради характера на терена и малката армия на Гаяна масираното настъпление е малко вероятно – Венецуела може да използва по-елитни части и ограничен контингент наборници, за да окупира ключови точки.

Привидното огромно несъответствие между силите на Венецуела и Гаяна, напомня за друга подобна война от края на миналия век.

Огромната армия на Ирак успешно превзема малкия Кувейт през 1990 година. Саддам Хюсеин не отчита, че по този начин може да въвлече САЩ в региона. Намесата на Вашингтон води до пълното военното разгромяване на иракската армия.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар