С какво петролното ембарго заплашва самата Европа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия започна подготовка за втори удар срещу руските въглеводороди. След въглищата те искат да забранят руския петрол като част от шестия пакет от санкции.

Отвъд океана са сигурни, че тогава руският петрол вече няма да се приема никъде. Опитът на Иран обаче показва, че има начини за заобикаляне на петролното ембарго. Европа трябва да обмисли не само последствията от удар върху собственото си население, но и ответната стъпка, която Русия може да предприеме.

Европа току-що въведе петия пакет от санкции срещу Русия, в който за първи път наложи ограничения върху руските въглища. Но Европейската комисия вече е започнала работа по шести пакет от санкции срещу Русия, с възможни санкции срещу руския петролен сектор, каза в понеделник литовският външен министър Ландсбергис.

Литва е най-активна в насърчаването на петролното ембарго срещу Русия. Тя искаше да го въведе като част от петия пакет от санкции. В ЕС обаче няма консенсус по този въпрос. По-специално, Германия и Унгария категорично се противопоставят на петролното ембарго и е невъзможно да се въведе без съгласието на всички членове на ЕС. Всъщност европейците наложиха ембарго върху въглищата с голямо закъснение до 10 август за съществуващите договори.

Но изоставянето на петрола за Европа има още по-страшни последици. Русия осигурява 25% от вноса на петрол в ЕС. Според ЕК през 2021 г. страните от ЕС са внесли от Русия суров петрол на стойност 48,5 милиарда евро, петролни продукти – 22,4 милиарда евро. Само Германия миналата година закупи 81,4 милиона тона петрол, от които на Русия се падат 27,7 милиона тона, или повече от една трета от вноса (34%). Що се отнася до Литва, тя всъщност не се нуждае от руски петрол. Защото руският петрол се купува само от литовската петролна рафинерия „Мажейкяй“ (единствената в Балтийските страни). Този завод обаче принадлежи на полската компания „Орлен“, която ще трябва да се справи с липсата на петрол за преработка.

„В рамките на Европейския съюз има разногласия по въпроса за петролното ембарго, някои европейски държави не са готови за такова решение. Например Унгария ще трябва да бъде силно огъната. Второ, просто разбират, че свободните мощности за производство на петрол в света са малко и Русия не може да бъде заменена толкова бързо. Следователно петролното ембарго ще доведе до още по-значително увеличение на цените на петрола. Ще избухне дизеловата криза, която вече наближава Европа, с всички произтичащи от това последици за популярността на властите”, казва Станислав Митрахович, старши научен сътрудник във Финансовия университет при правителството на Русия и водещ експерт в Фонда за национална енергийна сигурност.

Великобритания, която наложи петролно ембарго заедно със САЩ, вече е изправена пред горивна криза. Отказът от руския петрол доведе до 40% увеличение на цените на горивата в сравнение с декември 2021 г. Бензинът вече струва две лири на литър. Британците дори започнаха да преминават към обществен транспорт. Товарният транспорт също поскъпна, което доведе до поскъпване на продуктите по рафтовете в магазините.

В Европа цените на горивата вече се повишиха рязко. Например в Париж литър бензин струва почти две евро, а в някои райони достига до 2,5 евр. Това са рекордно високи цени за европейците. В Германия шофьори на камиони организират автомобилни митинги в знак на протест срещу рекордните повишения на цените на бензина и дизела. По-нататъшното влошаване на ситуацията от ръцете на политиците може да доведе не само до безпрецедентен скок на инфлацията, но и дори до социални последици.

Международната агенция по енергетика заяви, че добивът на руски петрол през април ще бъде намален с 25%, което ще доведе до загуба на световните доставки на петрол с 3 милиона барела на ден. Всъщност МАЕ намеква, че още през април Русия ще загуби европейските доставки на петрол и няма да може да пренасочи тези обеми към други пазари. Митрахович обаче не вярва в толкова силен спад, въпреки че посочва, че Русия затвори статистиката за петрола и газа, за да не може Западът да я използва за затягане на санкционната реторика.

Косвените данни показват спад в износа ни. Така Централната банка отчете спад от 47,8% в обема на плащанията в нефтената и газовата индустрия през март спрямо четвъртото тримесечие. Подобен спад на входящите плащания в петролния и газовия сектор беше регистриран през пролетта на 2020 г., когато започна пандемията. Но тогава имаше срив в цените на енергийните източници, докато през последните месеци цените на петрола и газа са много високи. Дори и с отстъпка, руският петрол струва около 89 долара за барел. Самата централна банка обаче отбелязва, че подобна динамика може да бъде свързана със забавяне на плащанията за износ. Това означава, че банковите данни може да не отразяват реалността.

„Според мен МАЕ преувеличава, когато говори за спад в производството на петрол в Русия с почти една трета през април. Колко надеждна е тази агенция? Наскоро ОПЕК+ отхвърли данните на МАЕ при оценката на добива на петрол“, казва Митрахович. От февруари ОПЕК+ започна да използва данни от „Ристад“ и „Уд Макензи“. Картелът обясни това с факта, че МАЕ подценява данните за производството в ОПЕК+.

Според резултатите от април добивът на петрол в Русия може да намалее с 4-5% спрямо март, каза вицепремиерът на Русия Александър Новак. Причините според него са смяната на логистиката, финансови проблеми със застраховките и използването на кораби.

„Някой ще трябва да затвори кладенците. Вече преживяхме този процес, когато имаше коронавирус. За съжаление, вече десет години говорим за необходимостта от изграждане на складове за петрол, но не сме ги изградили. Можем да съхраняваме петрол само в някои терминали в пристанищата“, казва Митрахович.

Разбира се, руският петрол се сблъска с проблеми поради геополитическа конфронтация. Например, „Шел“ трябваше да се извини миналия месец за това, че търговците купиха пратка с големи отстъпки от руски петрол „Урал“, което възмути някои политици, включително външния министър на Украйна. „Шел“ трябваше да обещае, че ще спре да купува руски петрол на спот пазара и постепенно ще спре покупките на руски петролни продукти. „Блумбърг“ обаче уверява, че компанията продължава да купува руски петрол, но го прави по такъв начин, че според документите той преминава под прикритието на друг петрол.

За да избегне порицанието на политиците, „Шел“ купува смесено дизелово гориво от латвийско пристанище, което е само 49% произведено в Русия, останалите 51% от горивото не е от руски произход. Това позволява да се говори на хартия за закупуването на неруско дизелово гориво. Търговците нарекоха тази смес „латвийска“ по аналогия с „сингапурския“ и „малайзийския“ петрол, който Иран продава. Смесването на петрол и нефтопродукти в такива пропорции за заобикаляне на санкциите се използва активно от Иран.

Друг ирански начин за заобикаляне на санкциите е да изключи транспондерите на танкерите, превозващи петрол, така че сателитът да не може да проследява кораба с петрол. В открити води танкерът-призрак пренася ирански петрол до танкери на други страни, а петролът е от неирански произход. Всъщност същите методи за заобикаляне на петролното ембарго може да се използват и от Русия.

Сега има търговци, които са готови да купуват руски петрол „Урал“, който се търгува с отстъпка от 20-30 долара за барел. Ако ЕС забрани вноса на петрол от Русия, тогава част от потоците ще бъдат пренасочени към азиатската посока. Индия вече активно изкупува руски петрол.

Според Мат Смит, водещ петролен анализатор в изследователската фирма „Кеплер“, от началото на март пет пратки руски петрол, или около шест милиона барела, вече са били доставени до Индия. Тоест за един месец Индия е внесла наполовина по-малко петрол от Русия, отколкото през цялата 2021 г. Индия покрива до 80% от нуждите си от петрол чрез внос. Но Русия не беше сред най-големите доставчици на черно злато. Миналата година Индия купи само 2-5% от петрола си от Русия. САЩ закупиха приблизително същото количество петрол и петролни продукти от Русия преди обявяването на ембаргото. Индия купуваше петрол основно от Ирак, Саудитска Арабия, ОАЕ и Нигерия.

САЩ вече изразяват недоволство от факта, че Индия толкова активно преминава към руски петрол. Но ако Вашингтон все пак може да забрани или усложни закупуването на руски петрол, като заплаши Индия с вторични санкции, тогава това е малко вероятно за Китай.

„Китай ще купува руски петрол при всеки случай, защото е независим играч и стратегически конкурент на САЩ. Пекин разбира, че съперничеството може да достигне ниво, при което санкции, подобни на руските, ще бъдат приложени към Китай. Следователно Китай се нуждае от алтернативни въглеводороди, които Русия може да предостави“, казва Митрахович. Експертът не изключва Пакистан сред новите купувачи на руски петрол и газ, въпреки победата на проамериканските власти там.

Пренасочването на потока от руски петрол от Европа към Южна Азия и потока от близкоизточен петрол от Азия към Европа няма да бъде лесно, бавно и икономически неизгодно, но технически е възможно по принцип. Но е физически невъзможно да се пренасочи тръбопроводния газ от Европа към други пазари – а това са 150 милиарда кубически метра годишно. Това означава едно – тези огромни обеми просто ще напуснат пазара, което ще удари целия световен пазар.

Митрахович не изключва, че друг фактор, възпиращ ЕС да обяви петролно ембарго, е заплахата от ответен удар от Русия под формата на затваряне на газовия вентил. Ако самата Русия повиши тарифите в отговор и наложи забрана за износ на газ за Европа, тогава, разбира се, няма да има заобиколни пътища за доставка на газ за Европа.

„По отношение на газа, най-големият спад в производството в Русия не беше по време на коронавируса, а по време на световната криза от 2008-2009 г. Тогава „Газпром“ намали производството с 90 милиарда кубически метра. Това е близо до 150 милиарда кубически метра, които Европа купи от „Газпром“ през 2021 г.“, заключава Митрахович.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар