С клиент като Skoda американска компания налива $2 млрд. в чешкия си завод за чипове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският производител на полупроводници “ОН Семикъндактър Корпорейшън” – “Онсеми” (ON Semiconductor Corporation – Onsemi) планира многогодишни инвестиции от над 2 милиарда долара в производствената си база в Чехия, съобщиха от компанията и чешкото правителство, предаде АП, на която се позова БТА.

Правителството на страната заяви, че парите ще бъдат инвестирани в съществуващото производствено съоръжение на компанията в източния чешки град Рожнов под Радхощем.

Компанията със седалище в Скотсдейл, Аризона, в момента произвежда 10 милиона чипа на ден в Чехия. Инвестицията ще увеличи производството в пъти, допълни правителството, а броят на работните места, създадени в града, ще се увеличи от сегашните 1700 на 3000.

Компанията посочи, че този ход “ще затвърди веригата за доставки на усъвършенствани полупроводници за нейната европейска и глобална клиентска база.”

“Заводът ще произвежда интелигентни силови полупроводници на компанията, които са от съществено значение за подобряване на енергийната ефективност на приложенията в електрически превозни средства, възобновяема енергия и центрове за данни за изкуствен интелект”, се казва в нейно изявление.

Автомобилната индустрия е ключова част от чешката икономика. Германският “Фолксваген” (Volkswagen), който притежава “Шкода ауто” (Skoda Auto), най-голямата експортна компания в страната, е стратегически партньор на “Онсеми”.

Чешкото правителство отбеляза, че ще преговаря с компанията за стимули, които може да предложи на производителя на полупроводници.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар