С колко и откога ще се вдигнат учителските заплати? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учители, сдружения на училищни директори и синдикати в сферата на образованието продължават да настояват за ръст на учителските заплати през тази година. Исканията за увеличение варират от 15 до 30 на сто, различни са и мненията откога то да влезе в сила – от януари или през юни. 

Увеличението на учителските заплати трябва да е с поне 30 на сто и да влезе в сила от 1 юни, смята Диян Стаматов – директор на 119 училище в София, бивш заместник образователен министър и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, пише БНР. “В проектобюджета има неяснота откога са предвидени увеличения и с какъв процент. Добре е стартовата учителска заплата да остане приравнена към 125% от работната заплата в страната”. 


Симеон Ангелов, начален учител в 119 училище: “Логично е заплатите ни да бъдат вдигнати с 30% от 1 юни. Към настоящия момент заплатите не са достатъчни за работещите в сферата на образованието”. 

С колко и откога да се вдигнат учителските заплати? Асен Александров, директор на 51 училище в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование: “През последните месеци се увеличиха заплатите в много сектори, но в нашия – не. По много предмети все още трудно се намират учители”. 

И настояването на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” – 30 на сто ръст на учителските заплати от 1 януари 2023 г. Юлиян Петров, председател на синдиката: “Инфлацията, която продължава. Против сме това, че някои политически сили, анализатори, финансисти показват образованието като нещо, което би съборило бюджета или би попречило на България да влезе в еврозоната. Огромно е скритото напрежение в системата – имаме готовност и за протести, и за стачка”.

Снимка/pixabay

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар