С мнозинство от 15 държави и 65% от населението на ЕС Фон дер Лайен се готви за нов мандат

С мнозинство от 15 държави и 65% от населението на ЕС Фон дер Лайен се готви за нов мандат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е напът да получи втори петгодишен мандат, а министър-председателката на Естония Кая Калас и бившият премиер на Португалия Антониу Коща се готвят да заемат висши постове, заявиха пред Ройтерс дипломати от ЕС и високопоставен служител на съюза, предаде БТА.

Лидерите на страните от Европейския съюз ще се съберат в Брюксел в понеделник за първия съвместен преглед на изборите за Европейски парламент.

Очаква се те да вземат неофициално решение за разпределението на високи постове, включително кой да е следващият председател на Европейския съвет и за върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността, преди да го потвърдят на срещата си на 28-29 юни, заявиха дипломати.

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен остана най-голямата група в Европейския парламент след изборите, което означава, че тя ще определи кой ще бъде назначен за председател на Европейската комисия – поста с най-много власт сред институциите на ЕС.

С 13 национални лидери, принадлежащи към ЕНП, Германия, която поддържа Фон дер Лайен, и Франция, която е склонна да я подкрепи, тя ще има необходимото квалифицирано мнозинство – 15 от 27 държави, представляващи 65 % от населението на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Другите два високи поста ще бъдат дадени на Социалистите и демократите – втората по големина парламентарна група, и на либералната “Обнови Европа”, които вероятно ще подновят своя управленски съюз с ЕНП.

Бившият португалски министър-председател Антониу Коща е водещият кандидат за наследник на Шарл Мишел на поста председател на Европейския съвет, който е свързан с поддържането на връзка с лидерите на ЕС и председателството на срещите на върха на ЕС.

Новият министър-председател на Португалия Луиш Монтенегро, който оглавява дясна коалиция, заяви, че ще подкрепи социалиста Коща, ако се кандидатира, а дипломати от ЕС казаха, че той има подкрепата и на германския канцлер Олаф Шолц, социалдемократ.

Коща се оттегли от поста министър-председател през ноември миналата година заради разследване на предполагаеми незаконни действия на неговото правителство във връзка с проекти за литий и водород, както и на мащабен център за данни. Той отрича да е извършил нарушения.

“Някои в северните страни не харесват факта, че Коща е замесен в разследване за корупция, но всъщност няма кой друг, защото датските социалисти са твърде антиимигрантски настроени”, коментира един дипломат от ЕС.

Либерал ще има право на третия ключов пост – ръководител на външната политика на ЕС. Тук водещият кандидат е Кая Калас – министър-председателката на Естония, която е заела ястребска позиция по отношение на Русия, с която страната ѝ има обща граница.

“Калас ще трябва да убеди южните държави, че на този пост няма да се фокусира прекалено много върху Русия”, каза дипломат от ЕС.

Председателят на Европейската комисия ще се нуждае и от подкрепата на новия Европейски парламент, който ще се събера на първата си пленарна сесия след изборите на 16 юли.

“Настроен съм много оптимистично, че председателят ще бъде гласуван още на пленарната сесия през юли”, заяви високопоставен служител на ЕС, като добави, че това може да позволи на новата Комисия да започне работа през ноември.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар