С нарушение на няколко закона проверяват Радев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разследване срещу командира на ВВС ген. майор Цанко Стойков  е поводът обвинител №1 да пита Конституционният съд (КС) за имунитета на държавния глава, сочи съобщение на прокуратурата. Часове преди това главният прокурор Иван Гешев лаконично обяви, че „срещу президента Румен Радев има досъдебно производство”. Той посочи, че наблюдаващи прокурори са му пратили данни, от които е преценил, че трябва да отправи питане до КС.

Във въпросното разследване „има данни за престъпление, извършено от президента”. То не е извършено в качеството му на държавен глава, а по време на командирската му служба във ВВС. Според проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ведомството се оказало, че има укрити документи. Реално прокуратурата би следвало да търси евентуален „конфликт на интереси”, въпреки че КПКОНПИ вече установи отсъствието му, но не и гръмко обявения в понеделник случай на „държавна измяна”, което породи вълна от спекулации и догадки.

От самата прокуратура обаче признават, че с постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство по случая е спряно, тъй като съгласно Конституцията държавният глава се ползва с имунитет. Защо тогава се вдига много шум за нищо? „Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента”, посочва съобщението на обвинението. Т.е. питането на  главния прокурор за имунитета на държавния глава е несъстоятелно юридически, решили са колегите му миналата седмица.

Обвинението се позовава на „анализ на проведените телефонни разговори”. Законът обаче не позволява използване на СРС срещу лица, които не са обвиняеми, а в случая Радев не е с подобен статут заради имунитета си. Възниква въпросът кой съдия тогава е одобрил пускането  и третирането на въпросното СРС от следствието, тъй като само решение на съда може да го позволи. Иначе е незаконно, каквито скандали имаше при Борисов 1 и 2.

Не е извършвана и експертиза, която да даде категоричен отговор дали гласът на записа действително принадлежи на Радев и така да даде основание за всички производни процедури. Дори и в изпратения до медиите разговор в писмен вариант вместо името на Радев е посочено само „мъж”. В разговора участва и друго лице, което е записано без изобщо да е разследвано, което е отделно нарушение.

Най-сериозният момент в случая е посягането към конституцията.


„Според ал. 4 срещу президента “не може да бъде възбудено наказателно преследване”. Конституционният съд е тълкувал това понятие още през 1992 г. От своя страна алинеи 1-3 подробно уреждат процедурата по импийчмънт, според която обвинители на президента могат да са единствено народни представители – т.е. прокуратурата няма никакво отношение”
, обяви юристът Крум Зарков, зам.-шеф на ПГ БСП за България.

Самият Гешев не отговори на въпроса от коя прокуратура са въпросните наблюдаващи прокурори изпратили сигналите.

„Нямам никаква идея за конкретен случай, но аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно”, категорично обяви Радев няколко часа преди писмото на държавното обвинение.

19min.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар