С нови критики срещу досегашната власт Радев връчи мандат на Главчев и чака кабинет до 7 дни

С нови критики срещу досегашната власт Радев връчи мандат на Главчев и чака кабинет до 7 дни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев прие на “Дондуков” 2 кандидата за служебен премиер Димитър Главчев и му възложи да състави служебно правителство.

Държавният глава очаква Главчев най-късно следващата събота да му предложи състав на Министерски съвет. Тогава ще покани и парламентарните групи за провеждането на задължителните консултации.

Президентът връчи мандата за съставяне на кабинет с нови критики срещу досегашната власт.

“Страната ни е изправена пред безпрецедентна конституционна криза”, заяви Радев. По думите му Димитър Главчев единствен е приел да се загърби с тази задача.

“Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили -от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател, след като Радев му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Ще се върна след седмица, каза Главчев.

Вчера държавният глава оповести избора си за служебен премиер от кръга лица, определени като възможни кандидати за този пост след направените промени в Конституцията.

Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко Борисов. От юли миналата година е председател на Сметната палата.

Продължава процедурата около назначаването на служебно правителство, което да подготви изборите за 50-то Народно събрание, след като настоящото не успя да излъчи кабинет.

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет, Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Изборът на служебен премиер бе направена по нови правила. Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка. В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник-председатели на Сметната палата. Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

5 часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа днес той ще се срещне с държавния глава, който ще му възложи да състави служебно правителство. Не е ясно с какъв срок за това ще разполага номинираният за служебен премиер.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар