С обсег от 6 500 км. новата руска крилата ракета Х-БД покрива цяла Европа и части от САЩ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия е произвела нова крилата ракета с въздушно изстрелване с голям обсег, Х-БД, и че сега въоръжава своите стратегически бомбардировачи Ту-160 с това оръжие. Последните две букви БД са съкращение от „большая дальность“ (голям обсег – б.ред.).

Мистериозната ракета Х-БД се разработва от известно време, но никога досега не са публикувани снимки с нея.

Сергей Кобилаш, командирът на руската далекобойна авиация, обяви, че Ту-160 вече носят ракетата Х-БД. Изявлението му дойде по време на посещение на летище „Кневичи“, част от международното летище във Владивосток, в Далечния изток на Русия, от севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Според ТАСС  свръхзвуковият Ту-160 може да носи 12 от новите ракети Х-БД – по шест на всяка от двете ротационни пускови установки във вътрешните си оръжейни отсеци. Кобилаш заяви във видео, публикувано от ТАСС, че „бомбардировачът носи ракета Х-БД с обсег от над 6 500 км.“

Х-БД е еволюционно развитие на крилатите ракети Х-101/102, пише в анализа си специализираната медия The Drive. Една от възможностите за постигане на толкова голям обсег е миниатюризирането на вътрешните компоненти, включително бойната глава, за да се направи място за повече гориво за захранване на нейния (предполагаем) турбореактивен двигател. По-ефективен двигател и/или различен вид гориво също биха могли да допринесат за по-голям обхват, както и някои аеродинамични подобрения.

Дизайнът на Х-101/102 вече разполага с ниско радарно напречно сечение, което намалява шанса да бъде открита от вражеската противовъздушна отбрана, и същите атрибути почти сигурно ще бъдат намерени в Х-БД. От друга страна, много по-големият  обхват на Х-БД би отменил донякъде нуждата от стелт, коментира The Drive.

Разработването на ракетата е възложено от МО на Русия през август 2013 г. на компанията „Радуга“, базирана в Дубна, Московска област. Х-БД тогава се нарича „Изделие 506“ и се разработва по програма с  кодовото име „Романс“.

The Drive изчислява, че с обсег от 6 500 км. новата ракета може да покрие цяла Европа.

С обсег от 6 500 км. новата руска крилата ракета Х-БД покрива цяла Европа и части от САЩ

Ако Ту-160 изстреля Х-БД с изходна точка бази в руската Арктика, например, крилатата ракета може да порази цели в Северна Америка (източник: The Drive).

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар