С пари за транспорт: Правителството подкрепя около 300 000 семейства с ученици – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Oт февруари влизат в сила промени, според които безплатно с градския транспорт вече ще пътуват децата до 14-годишна възраст. За тази цел около 9000 пластики трябва да бъдат подменени.

Новината за промяната породи различни въпроси сред родителите. “Със старата карта не знам какво ще правим – дали трябва да я запазим, или да я върнем”, заяви София Енева.

Въпреки че приветства идеята, за София възниква и питането какво ще се случи с парите, които са платили преди да се окаже, че дъщеря ѝ също попада във възрастта, в която може да се възползва от безплатна карта.

“Това, което се получава, е че ние вече имаме заредена карта за градския транспорт и тя е за цяла година. Платили сме 180 лева за нея. В отговор ЦГМ, казаха, че трябва изрично да се дойде и да се подаде заявление, иначе не подлежи на компенсация. Според мен е редно всички да бъдат компенсирани – независимо дали са чули тази новина, или не”, заяви София Енева.

Пред NOVA от Центъра за градска мобилност обаче поясниха, че такъв документ няма да бъде необходим. “Нищо не трябва да се подава. Отивате на гише на ЦГМ, сторнира се сумата и се издава безплатна пластика на детето”, заяви Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ.

Изплатените средства обаче няма да обхванат сумите, с които вече са заредени карти за февруари. За да се възползват от безплатно пътуване децата им, родителите трябва да предоставят познатите документи за издаване на нова пластика.

“Копие от акта за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, както и документ за самоличност на родителя, удостоверяващ постоянен или настоящ адрес”, коментира Димитър Дилчев.

От ЦМГ уточняват, че не е необходимо да връщаме старата пластика. След като детето навърши 14 години, тя може да бъде използвана отново.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар