С помощта на ДПС: Правната комисия даде рамо на Референдума на Слави – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С подкрепата на ДПС парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване, инициирани от референдума за промяна на изборните правила или по-известен като Референдумът на Слави. Промените бяха внесени в деловодството на парламента от групата на ГЕРБ преди месец.

Законопроектът беше приет з гласовете на деветте депутати от ГЕРБ плюс Симеон Найденов от “Воля” и на двама от ДПС – Хамид Хамид и Йордан Цонев. Против бяха представителите на БСП и на Обединени патриоти.

Проектът на ГЕРБ има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от “Шоуто на Слави” референдум.

Според мотивите на вносителите със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по “местоживеене” в България.

Предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

Предвижда се намаляване на партийната субсидия според параметрите на референдума – от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори. Промяната трябва да влезе в сила още тази година.

Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори, не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е освободило.

По време на дебатите от БСП се обявиха против промените. Според социалиста Крум Зарков недостатък на мажоритарната система е слабата представителност.

“Тази система води до значителна загуба на гласове. Две или три партии ще оцелеят в тази система”, изтъкна червеният депутат. И прогнозира, че тази система ще доведе до корпоративен и купен вот.

“Вместо избирателите да контролират депутатите, местният депутат ще контролира избирателите. Това е риск, който според нас, е неприемлив”, категоричен беше Зарков.

Той обяви, че социалистите готвят свой изборен проект, който предвижда смесена избирателна система от 120 мажоритарни и 120 пропорционални депупати.

Християн Митев от “Обединение патриоти” също се обяви против мажоритарна система. 

От групата на ДПС обаче ненадейно се извъртяха на 180 градуса по въпроса с мажоритарния вот и от крайно отричане, сега предложението се подкрепя от движението. Причината е, че ДПС като по-голяма и системна партия също би спечелила от мажоритарен вот и би имала повече депутатски места.

“В групата надделяват идеите да подкрепим законопроекта. На път съм да убедя своите колеги. Чуват се гласове, че тази система ще донесе още няколко мандата на ДПС. Има много неща, с които не сме съгласни, ако законопроектът бъде приет, ще предложим промени на второ четене. Длъжни сме да опитаме и тази система”, обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид пред комисията.

“ДПС ще подкрепи мажоритарния вот, за да защити партийния си интерес и защото това ще донесе още няколко депутати на партията”, призна още Хамид. И обяви, че ДПС все още нямат решение на парламентарната група, но двамата депутати в комисията – самият той и Йордан Цонев са гласували “за”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар