С Томина неделя завършва великденският празничен цикъл

С Томина неделя завършва великденският празничен цикъл

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В първата неделя след Възкресение Христово православните християни почитат паметта на апостол Тома – един от 12-те Христови ученици. 

Томина неделя е празник, посветен на уверяването на Тома в чудото на чудесата – Христовото възкръсване.

Тома отсъствал, когато Христос в деня на Своето възкресение се явил на учениците Си в къщата в Йерусалим, където те стоели заключени “поради страх от юдеите” – да не бъдат преследвани и те самите. Учениците се слисали от това явяване и затова Учителят им показал раните на ръцете, нозете и ребрата Си, за да се уверят, че е Той.

Предал им Светия Дух и им дал власт да прощават греховете на хората, припомня историята проф. Иван Желев, БТА. Когато учениците казали на Тома, че са видели възкръсналия Иисус, той заявил, че иска също да Го види и да се увери в истинността на възкресението.

След осем дни Христос отново се явил на Своите ученици, вече в присъствието и на Тома, и го подканил да опипа белезите от раните по тялото Му. Но Тома, без дори да помисли да проверява раните Му, Го познал и Го изповядал за Господ и Бог. Защото възкръсване от мъртвите и съществуване в друго измерение на материята е по силите само на Бог.

Според преданието апостол Тома след Петдесетница проповядвал благовестието на Христос сред парти, перси, мидийци и индийци, и умрял мъченически във втората половина на I век.

Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар