С хартиеното преброяване ще се отчита купеният вот

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният административен съд (ВАС) ще гледа жалбите срещу 100-процентовото броене на разписките от машинното гласуване на следващия ден след изборите на 14 ноември. Делата са насрочени за 15 часа на 15 ноември, съобщи ВАС.

Съгласно Изборния кодекс Върховният административен съд трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.Тъй като жалбите са внесени в събота, това означава, че решението на ВАС би трябвало да излезе във вторник.

Делата бяха образувани по две жалби – едната на кандидат за депутат от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), а другата е съвместна на ИБГНИ и „Демократична България“ (ДБ), съобщи ЦИК. Те жалят решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 100-процентово броене на разписките от машинното гласуване във всички секции.

Първоначално ЦИК беше взела такова решение, но то падна в съда след жалба на двете формации. След съдебното решение ЦИК излезе с указание, че ще се броят разписките само в 30 на сто от секциите.

В петък сутринта обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново обяви, че се подготвя подмяна на вота. Няколко часа по-късно ЦИК с гласовете на представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН, отново взе решение за 100-процентово преброяване на разписките от машинния вот. Решението беше обявено на сайта на ЦИК в деня за размисъл – 13 ноември в 1:46 часа. По този начин най-вероятно от ЦИК са разчитали на възможността да се осуетят политическите коментари, каза Мая Манолова.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов заяви пред бТВ, че новото решение на комисията изцяло е съобразено с решението на Върховния административен съд по предишното дело и очаква то да не падне в съда.

„Защо вчера решихме така – машинното гласуване е сигурно, защото ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда, че може да има манипулации, виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела“ е внесла и въпреки че са запечатани, под охрана, продължават спекулациите как ще се промени вотът от гласуването.“ – така Войнов обясни решението на ЦИК да промени мнението си.

Жалбата на двете политически формации срещу ръчното преброяване на разписките се подкрепя и от новата политическа формация „Продължаваме промяната“, се казва в тяхно съобщение до медиите.

Трите политически формации призовават хората да излязат и да гласуват масово в неделя, защото само така могат да се противопоставят на купения вот.

Христо Иванов: С хартиеното преброяване ще се отчита купеният вот

Според съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов ръчното преброяване на разписките ще послужи за отчитането на купения вот.  “Тези разписки са направени за гласуващия, за да види, че машината правилно е отразила неговия или нейния глас. Те се събират в секцията, защото това пречи на използването им, ако човек ги взема, за отчитане на гласовете и на плащане на купен вот”, каза той в живо излъчване във Фейсбук от Велико Търново.

“ЦИК и отровната коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и все по-често “Има такъв народ” правят опити всяко едно от постиженията за промяна, колкото и да са частични, да бъдат върнати назад. И в момента, докато ние разговаряме и вие размишлявате, тази борба продължава”, каза Христо Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” призова българите да излязат и да гласуват масово. “Време е да решим, че няма да позволяваме на мафията да си вземе страната обратно. Време е да инвестираме в промяната. И то да инвестираме в онези, които държат мотиката,запретнали са ръкави и са готови да се борят всеки ден за промени и да отстояват тези, които вече сме nостигнали”, заяви Иванов.

“Бойко Борисов се разпра в последните седмици да създава съмнения в гласуването. Да създава колебания. Значи той иска вие да не излезете да гласувате. Нима ще му позволим да определи вашето поведение?! Ще му позволим фактически да направи това възможно? Вие да останете вкъщи и твърдите корупционни ядра да определят избора и резултата от тези избори”, добави той.

Мая Манолова: ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН отново се опитват да манипулират изборите

Съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова също се включи на живо във Фейсбук пред ЦИК след внасянето на жалбата. Според нея броенето на всички разписки ще забави изборния процес, ще създаде хаос и ще отвари широко вратата за изборни манипулации.

Мая Манолова напомни, че контролните разписки нямат защитата на хартиените бюлетини. Лесно могат да бъдат фалшифицирани и подменени с други. Официалният документ е машинният протокол, както потвърди и Върховният административен съд.

„Очевидно са текли задкулисни договорки между четирите партии, приели решението в ЦИК, срещу честното провеждане на изборите. Защо ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН гласуват заедно, създавайки хаос в изборния процес? Защо разколебават доверието в машинното гласуване?“, попита реторично Манолова.

И допълни: „За да отидат да гласуват твърдите ядра на партиите и новата четворна коалиция да спечели служебно изборите.“ Решението според Манолова е хората да гласуват масово на изборите..“Гласувайте! Гласувайте! Гласувайте!“, завърши с призив към гражданите тя.

  

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар