Кирил Петков

С 200 млн. евро на месец сме ощетени заради посредниците в газа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С 200 млн. евро са ощетени данъкоплатците и държавата от бившето правителство на Кирил Петков. Това е заради посредническите фирми, с които се купува руски газ.

 

Всеки месец държавата губи тези средства и пак купува руски газ, казва Делян Добрев от ГЕРБ

Кабинетът „Петков“ купувал скъпо гориво от МЕТ и после го продавал евтино на същата фирма, от която идва директор на „Булгаргаз“

30% от икономиката няма да работи през зимата

Всеки месец държавата губи 200 млн. евро чрез сделки за закупуване на руски газ от посредници с 30 на сто надценка над сумата, на която го продава „Газпром“.

 

Това обяви бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев и показа документи за три фирми, които купуват руски газ с рубли, а след това го препродават на „Булгаргаз“, но вече с 30 на сто надценка.

Двата танкера с втечнен американски газ въобще не са стигнали до България, а са били продадени още в Турция и Гърция, като със средствата е платено на посредници за руски газ, подчерта още Добрев.

 

И заяви, че извън азерския газ всеки друг ползван в страната е руски, но се плаща значително по-скъпо. Като в същото време по договора с „Газпром“ страната ни е длъжна да плати на руската компания, дори и да не ползва договореното до края на годината синьо гориво. А сумите са непосилни за българската енергетика, допълни Добрев.

 

Той разкри и друга „далавера“. Шефът на „Булгаргаз“, назначен от Петков и Василев, преди това е работил в основния посредник при продажба на руски газ МЕТ. Скандално е, че държавата е купила скъпо газ от МЕТ и след това го е продала евтино на същото дружество, което само с тези две фактури и без никакви разходи е спечелило 7 млн. лв.

Според Добрев при работещ съд Петков и Василев трябва да се притесняват как да избегнат влизането в затвора заради действията си в ущърб на държавата.

Дори и обещаните 7 танкера с втечнен газ да бъдат доставени и заедно с количествата азерски газ, недостигът за икономиката ни през зимата ще е една трета от необходимите количества или близо 1 милион мегавата, подчерта още Добрев.

Той посочи и, че прословутата диверсификация всъщност е била такава на средствата, плащани за руски газ, а не на доставките на гориво, тъй като част от държавните пари са отишли в посредници и офшорки вместо директно в „Газпром“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар