Тавани и други меки мерки: ще стигне ли кабинетът до приемливи цени

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пред Нова министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов каза, че за осъществяване на идеята за таван на надценката ще трябва промяна в законодателството. “Предполагам, че около Великден ще се събере парламентът. наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат.”

По темата се включи и вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов, който пред bTV каза, че служебният кабинет първо взема меки мерки.Стоянов отбеляза, че в началото са имали идея прокарването на такъв таван да стане с наредба, но експерти ги посъветвали, че това ще бъде законово “на ръба”. “Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон.”


Идеята по думите на министъра е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. “Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини.”

Във връзка с компенсациите за горивата, Стоянов каза, че се работи по няколко нови мерки. “Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места.”

Също по Нова експертът Левон Хампарцумян изтъкна, че “да администрираме и стандартизираме цени е мисия невъзможна”.

Нека не забравяме, че дори и без инфлационните процеси – има различни краставици. И те имат различни цени. Така е и при месото и зеленчуците, отбеляза той.

Подобни опити са правени в комунистическата система, припомни Хампарцумян. “Но това не работи добре. Асортиментът става малък, а качеството пада. Опитите на държавата с проверки и сайт за цени – са популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението и народа. Но резултатът е, че цените са такива, каквито са.”

От суровината до щанда: Сайтът за следене на цените включва 30 основни хранителни стоки

Атанас Пеканов отбеляза, че най-напред се действа чрез предоставяне на повече информация, за да може чрез прозрачност да се засили конкуренцията на пазара, както и в разговори с търговските вериги да видим дали може да има някаква интервенция, цитира го БТА. Според него правителството може да бъде и по-твърдо, но не иска да се стига до тази ситуация.

КЗК погна най-големите играчи в търговията с храни: вериги супермаркети и производители

“В крайна сметка пазарният принцип е този, който трябва да определя цените. Търсим баланс и се надявам да намерим решение на този казус. Инфлацията остава висока заради този казус, в други сектори – енергетика и горива, тя се успокои”, добави Атанас Пеканов.

Той коментира и сайта за цените на храните на Министерството на икономиката. Смисълът е доста сериозен, виждаме го и в други страни – такъв сайт има и в Хърватия, например, посочи Атанас Пеканов. Това по думите му се прави с цел крайните потребители да имат информация, на която да вярват по отношение на цените. Така според него потребителите ще се ориентират дали във веригите, които посещават цените са съразмерни с цените на други места. “Потребителите сигурно са видели, че в някои вериги има по-високи цени от тези, които сме намерили на дребно”, каза вицепремиерът.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар