Тази жена може да стане следващият световен дипломат № 1

България, Общество, ООН, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Irina Bokova from Bulgaria, the Director-General of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO, reacts to her re-election with supporters in the assembly hall of the 37th session of the General Conference of UNESCO, in Paris, Tuesday, Nov. 12, 2013. Several heads of state and some 150 ministers and delegates from all 195 UNESCO member states gathered in Paris last week to discuss its development strategy for the next four years. (AP Photo/Jacques Brinon)

Ник Робинс-Ърли, The Huffington Post

ООН ще избере нов генерален секретар в края на 2016-та, тъй като мандатът на досегашния – Бан Ки-Мун – е към своя край и за първи път в 70-годишната история на организацията, жена може да заеме позицията на най-високопоставеният дипломат в света.

Откакто ООН започна да проучва възможните кандидати през Декември 2015, българката Ирина Бокова се очерта като потенциален фаворит за позицията. 63-годишната Бокова, в момента е генерален директор на ЮНЕСКО. Първата жена, заемала този пост, в момента открито се бори за позицията на генерален секретар на световната организация.

Генералният секретар официално е главният административен директор на ООН, но през годините функциите му еволюираха. В момента те включват смесица от международна дипломация и управление на служителите в изпълнителния офис на ООН. Таз годишният процес на подбор е различен от предишните, тъй като ООН поиска от държавите-членки да номинират кандидати, с цел по-голяма прозрачност на избора.

Бокова си осигури номинацията на страната си през Февруари 2016 г., след като победи сънародничката си и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която също бе смятана за топ кандидат. Сега, след като Бокова получи подкрепата на България, много наблюдатели на процесите в ООН я определят като водещият кандидат в надпреварата.

Бокова е родена в столицата на България – София и е завършила университети в Русия и САЩ, включително Харвард. Тя е работила на много политически и дипломатически постове в ООН от 1970 насам, също е била и външен министър на България за две години през 90-те години.

Като директор на ЮНЕСКО, тя публично заклейми разрушаването на световното културно наследство, включително разрушаването на древните храмове в Палмира, Сирия от бойците на Ислямска държава. В допълнение към огромния дипломатически опит на Бокова, анализаторите отбелязват и други фактори в нейна подкрепа. Позицията генерален секретар е на ротационен принцип, а Източна Европа все още не е имала свой представител на този пост. Много държави-членки и активисти изтъкват, че след 8 последователни генерални секретари мъже, е време жена да оглави ООН. Когато ООН разпрати писмото, в което приканваше държавите-членки да номинират кандидати, в него бе подчертано да бъдат номинирани и жени, както и мъже за генерален секретар.

“Има широк обществен интерес позицията да бъде заета от жена и също има много талантливи кандидатки. Аргументът, че няма подготвени жени, вече не може да бъде използван” каза Джийн Кресно, професор в „Сити Колидж Ню Йорк“ пред „Уорлдпост“. Той е експерт по въпросите на ООН и управлява онлайн кампания за избор на жена за генерален секретар.

Номинацията на Бокова обаче има и противоречия. Под нейно ръководство, ЮНЕСКО призна Палестина като пълноправен член на организацията – ход, които срещна отпор от Израел и САЩ през 2011. Има и отрицателно отношение за членството на Бокова в Българската комунистическа партия по времето на Студената война, както и за бившата работа на баща й като главен редактор на пропагандно издание (в. „Работническо дело“ – б.ред.).

Ирина Бокова защити членството си в БКП след избора си за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009-та, отбелязвайки, че винаги е била настроена в подкрепа на демокрацията и реформите. Някои медийни наблюдатели определят Бокова също и като предпочитан кандидат на Кремъл, но други отричат това твърдение.

“Чуваха се слухове, че това е вярно (че Кремъл подкрепя Бокова), но никога не е имало доказателства в подкрепа на това”, казва проф. Кресно и допълва: “Смятам, че засега руснаците няма да разкрият отношението си към когото и да е от кандидатите, но ще искат да бъде човек от Източна Европа”.

Официално до момента има 6-ма кандидати, включително две жени от Източна Европа. Това е началото на дълга и безпрецедентна кампания, която има шанса да приключи с успех за първата жена, която може да стане генерален секретар на ООН.

Източник: The Huffington Post, 08.03.2016 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар