Тайните служби на Молдова: Русия планира опити за намеса в изборите ни

Тайните служби на Молдова: Русия планира опити за намеса в изборите ни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Началникът на шпионската служба на Молдова заяви, че Русия планира нови опити за намеса във вътрешните работи на страната чрез провокиране на протести, намеса в предстоящите президентски избори и осуетяване на плановете за присъединяване на Кишинев към Европейския съюз, предадоха Ройтерс и БТА. 

Александру Мустеата, ръководител на Службата за информация и сигурност, заяви, че неговата агенция е установила силно активизиране на руските служби за сигурност от 2023 г. насам и очаква още дестабилизиращи действия през тази и следващата година.

“Руските разузнавателни служби възнамеряват да се намесят в изборите и тази година”, заяви Мустеата пред медиите. “Имаме информация, че се правят опити да се компрометира референдумът за европейската интеграция, да се намесят в президентските избори, както и да се дискредитират правителствени институции и политици, които подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз.”

Москва отрича твърденията за намеса и обвинява президентката Мая Санду в подклаждане на антируски настроения в страната.

Санду планира да се кандидатира за втори мандат на президентските избори, които се очакват тази есен, а партията ѝ спечели над 40% от гласовете, подадени на местните избори, припомня Ройтерс.

Правителството също така планира общонационален референдум за проевропейския път на страната, въпреки че все още не е определена дата за провеждането му.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар