Талибаните назначиха бивш затворник от Гуантанамо за министър на отбраната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият затворник от Гуантанамо Абдул Каюм Закир е назначен от талибаните за и. д. министър на отбраната на Афганистан. Това съобщиха източници от движението, цитирани днес от катарската телевизия “Ал Джазира”, предаде ТАСС.

Закир е сред най-видните полеви командири на талибаните, изпълнява техни бойни задачи след началото на военната операция на САЩ и западните сили в Афганистан. Американски войници го залавят и го държат в затвор в базата Баграм, откъдето после е прехвърлен в Гуантанамо. Освободен, той отново се присъединява към талибаните.

Талибаните назначиха вчера и. д. министри и шеф на разузнаването, съобщи по-рано агенция “Паджвок”. Според нея за министър на финансите е назначен Гул Ага, за вътрешен  – Садр Ибрахим, а за шеф на разузнаването – Наджибула. Определени са също министрите на просветата и на висшето образование, а кмет на Кабул става Хамдула Номани.

Шефът на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, афганистанският експрезидент Хамид Карзай и лидерът на Ислямската партия Гулбудин Хекматиар ще бъдат включени в състава на съвета за управление на Афганистан, който смята да формира ръководството на талибанското движение. Това съобщи междувременно афганистанската телевизия “Ариана нюз”.

Веднага след влизането на въоръжените талибански формирования в Кабул посочените трима дейци създадоха Координационен съвет за мирен преход на властта. Те проведоха редица срещи с представители на движението с цел да бъдат формирани нови органи на властта, включително правителство с широко представителство на афганистанското общество.

Талибаните имат намерение да образуват съвет за управление на Афганистан, в който ще бъдат включени 12 души, включително няколко членове на предишното правителство на страната, писа в понеделник сп. “Форин полиси”. Най-влиятелни в съвета се очаква да станат лидерът на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар и ръководителят на военната комисия в движението молла Якуб, син на съоснователя на талибаните молла Омар. Според изданието талибаните нямат желание да възстановят в Афганистан поста президент или да сложат начело на страната друг някакъв едноличен лидер.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар